Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.

Kristeligt Dagblad mener: Tragedien i Field's er en grim påmindelse om, at vi har forsømt psykiatrien

Reaktionerne efter skuddramaet i København vidner om, at sammenhængskraften har det godt i Danmark. Det samme kan man desværre ikke sige om psykiatrien

Kristeligt Dagblad mener: Tragedien i Field's er en grim påmindelse om, at vi har forsømt psykiatrien
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Kontrasten kunne ikke have været større, som også statsminister Mette Frederiksen (S) pointerede på et kort pressemøde mandag foran indkøbscentret Field's i København. Efter en weekendfest med fantastisk folkelig opbakning til cykelløbet Tour de France på fransk visit her i landet kastede en ung mand med skydevåben en sort skygge ind over solskinnet. Tre drab og syv drabsforsøg blev han sigtet for i Københavns Byret, men konsekvenserne af hans tilsyneladende helt tilfældige nedskydning af mennesker rækker meget længere end til ofrene og deres nærmeste. Det var for eksempel chokerende for de tusinder, som måtte flygte over hals og hoved fra centret og fra den nærliggende koncertscene, Royal Arena.

Tragedien siger imidlertid også det ofte usagte om vigtige samfundstendenser: 

Sammenhængskraften er stadig stor. Der tales indimellem om, at den er truet, men i Field's demonstrerede butiksmedarbejdere, kunder, beredskab, sundhedspersonale og politi en fantastisk evne og vilje til at håndtere en svær situation. Selv om mennesker kom til skade under den kaotiske flugt, var der også beretninger om, at mange hjalp hinanden med at komme væk, finde skjulesteder og informere politiet om, hvor gerningsmanden befandt sig. At han kunne anholdes 13 minutter efter anmeldelsen, er nærmest mirakuløst. I det hele taget håndterede politiet det hele meget professionelt. Et vidnesbyrd om, hvor langt man er kommet siden terrorangrebet på synagogen og Krudttønden i København i 2015.

Terror og skudepisoder er stadig undtagelsen. Bestyrtelsen over angrebet søndag aften er helt på sin plads. Men reaktionen er også en påmindelse om, at den slags heldigvis stadig er alt andet end almindeligt. Modsat forholdene i for eksempel USA, som cirka en gang om ugen oplever skoleskyderier. Måtte det aldrig blive hverdag i Danmark.

Psykiatrien er forsømt. Selvom dørene til grundlovsforhøret mandag blev lukket, synes det åbenlyst, at mentale forhold har været afgørende for den 22-årige mands ugerninger. Et samfund kan aldrig gardere sig mod, at psykisk syge går amok, uanset hvor mange milliarder det poster i forebyggelse og behandling af psykiatriske lidelser. Men tragedien i Field's er en grim påmindelse om, at for mange mennesker har alvorligt ondt i psyken. Meget kan gøres bedre på det område.

Regeringen forberedte i 2020 med sine støttepartier en 10-årsplan for psykiatrien, men siden er der desværre ikke sket ret meget. Man kan sagtens forsøge at undskylde det med coronapandemien, men det ulykkelige er, at netop pandemien i sig selv har forstærket mange menneskers psykiatriske lidelser. Flere penge skal der sikkert til, men det løser ikke alt. De handler også om, at området i årevis synes at have haft lavstatus i sundhedssektoren. Om ikke andet er budskabet fra indkøbscentret, at det haster med indsatsen for en bedre psykiatri. Måske har det ikke været usagt, men i praksis er det i hvert fald et slemt forsømt velfærdsområde.