Kristeligt Dagblad mener: Utroligt velvalgt, at Nobels fredspris går til to journalister

Nobels fredspris bliver i år en påmindelse til os alle om, at ytringsfrihed er noget, de modigste individer i mange samfund skal kæmpe for hver dag og nogle gange med livet som indsats

WALL STREET JOURNAL, der nok er verdens bedste engelsksprogede avis, har over de seneste måneder fremlagt opsigtsvækkende oplysninger om Facebook-koncernens bevidste manipulation med brugerne.

Der er tale om oplysninger, der kan ændre selve kvaliteten af den voksende globale bekymring over techgigantens metoder og forretningsmodel. Senest har Wall Street Journals artikler medført høringer i den amerikanske kongres. Avisens afdækkende journalistik har bidraget med det helt afgørende, at den har løftet Facebook-komplekset et niveau op. Fra følelser og frustrationer til handling og mulige indgreb.

Midlet har været benhårde afsløringer og kontant journalistik. Det er den slags magtkritisk fremfærd, som i mange miljøer er ved at falde i unåde i disse år. For er det ikke bedre, at medierne anviser løsninger i stedet for at kritisere? Bør vi ikke føre dialog i stedet for at råbe ad hinanden? Og trætter pressen ikke bare læsere, seere og lyttere med alle de konflikter?

DEN SLAGS SPØRGSMÅL har de to journalister, der er modtagere af årets Nobels Fredspris, ikke været så privilegerede, at de har kunnet overveje. Eftersom de bedriver uafhængig journalistik under forhold, hvor uafhængig journalistik er en mangelvare, bliver de automatisk ballademagere og ødelæggere af den gode stemning. De arbejder under vilkår, hvor deres klassiske journalistik ikke kan undgå at blive konfliktskabende, fordi det i sig selv er kontroversielt, at de har eksponeret autoritære regimers magtmisbrug i deres respektive lande.

De to prismodtagere opererer på vilkår, som ikke lægger op til dialog. For de fejl i deres samfund, som deres journalistik peger på, ønskes ikke frem i lyset.

DERFOR ER DET SÅ VELVALGT, at fredsprisen går til Maria Ressa fra Filippinerne og Dmitrij Muratov fra Rusland. Prisen bliver i år en påmindelse til os alle om, at ytringsfrihed er noget, de modigste individer i mange samfund skal kæmpe for hver dag og nogle gange med livet som indsats. De har ikke råd til at tænke på tonen i debatten.

Seks af Dmitrij Muratovs kolleger fra hans uafhængige avis, Novaja Gazeta, er blevet dræbt, siden avisen blev grundlagt i 1993. Maria Ressa, der var medgrundlægger af det digitale undersøgende medie Rappler i 2012, risikerer sammen med en af sine journalister seks års fængsel på en anklage om injurier. Pressefriheden er kommet under stigende pres i Filippinerne, siden Rodrigo Duterte kom til magten i 2016.

Men der er et større perspektiv i valget af modtagere af årets fredspris. Den norske Nobelkomité siger i sin begrundelse, at Maria Ressa og Dmitrij Muratov får prisen for deres anstrengelser for at stå vagt om ytringsfrihed, ”som er en forudsætning for demokrati og varig fred”. Oplyste borgere – som er det, al ordentlig publicisme har som mål – er det bedste bolværk mod regimer, der stifter ufred.