Kristeligt Dagblad mener: Vi kan ikke være psykiatrien bekendt

I sidste uge mistede tre mennesker livet ved et skyderi i storcenteret Field’s. Igen og igen ser vi regeringer, der lover at gøre noget ved psykiatrien, men heller ikke i denne omgang, ser det ud til at blive en realitet

Mindehøjtidelighed for ofrene ved skyderiet i Field's, tirsdag den 5. juli.
Mindehøjtidelighed for ofrene ved skyderiet i Field's, tirsdag den 5. juli. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Kræftpakker, hjerteforløb og særlige telemedicinske tilbud til mennesker med kroniske lidelser. Behandlingen af patienter med fysiske sygdomme har taget kvantespring de seneste år, og den forventede levealder er steget så meget, at politikerne har været nødt til at hæve pensionsalderen. Ellers får vi for mange år på folkepension sidst i livet.

Den bekymring behøver man imidlertid ikke gøre sig, når det kommer til svært psykisk syge. Mennesker med psykiske lidelser lever i gennemsnit 7-10 år kortere end den almene befolkning, det kniber med sengepladser, og mange lader sig udskrive, før de egentlig er raske, fordi de fysiske rammer er så dårlige, og afdelingerne præget af så megen uro, at de syge ikke kan holde det ud. Supersygehusene, der bygges i disse år, har primært fokus på mennesker med legemlige sygdomme, der typisk er indlagt i kortere tid. For syv år siden indviede man ganske vist for første gang i 100 år et nyt psykiatrisygehus i Slagelse, men der er lang vej, før psykiatrien er på højde med det almene sundhedsvæsen.

Det farligste tidspunkt for psykisk syge er, når de netop er blevet udskrevet. Her er risikoen for selvmord højest. Hvis man skulle sammenligne med hjertesygdomme, svarer det til, at risikoen for død steg ved udskrivning. Det ville man næppe acceptere.

I sidste uge mistede tre mennesker livet og syv blev såret ved et skyderi i storcenteret Field’s. Dommeren i Københavns Byret besluttede, at den formodede gerningsmand skal være varetægtsfængslet på en lukket psykiatrisk afdeling, men som et bittert udråbstegn til den nødlidende psykiatri, måtte han tilføje, "når vi har fundet en plads". For retspsykiatrien er ingen undtagelse, når det kommer til underdimensionering. Region Hovedstaden er i den aktuelle sag i gang med at afdække den formodede gerningsmands vej gennem psykiatrien, “så vi kan lære af den tragiske hændelse”, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) udtrykker det.

Det er altid godt at lære, men allerede i 2019 blev der udarbejdet en rapport, der viste, at der havde været behandlingssvigt i 11 ud af 13 sager. hvor en person med psykisk sygdom var sigtet for drab eller drabsforsøg. Speciallæge i psykiatri Gitte Ahle sagde til Kristeligt Dagblad i sidste uge, at en betragtelig del af drab begået af psykisk syge kunne forhindres, hvis man begynder at “behandle mennesker med psykoselidelser så godt, som vi faktisk er i stand til i psykiatrien”.

Tilbage for pårørende og offentlighed står derfor et rungende hvorfor. Regering efter regering har lovet at “gøre noget ved psykiatrien”. Den nuværende regering er ingen undtagelse. Allerede da den blev dannet, kom psykiatrien på to do-listen. men havnede symptomatisk nok så langt nede, at den bebudede ambitiøse 10 års-plan ikke bliver en realitet, før der igen er valg.

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.