Dette er en kronik. Kronikken er udtryk for skribentens egen holdning. 

Kristendom som værdier, opium eller identifikationstilbud?

Kristen tro i dag består i, at et menneske kan identificere sig med evangeliefortællingernes Jesus. Som vi identificerer os med personerne i god litteratur og får udvidet vores livsforståelse, kan vi identificere os med den Jesus

Jesus lever hele sit liv – og dør sin død – i en fastholdelse af taknemligheden mod livets ophav. Forskellen er, at identifikationen med Jesus ikke kun udvider vor livsforståelse, men giver os den altafgørende livsmulighed.
Jesus lever hele sit liv – og dør sin død – i en fastholdelse af taknemligheden mod livets ophav. Forskellen er, at identifikationen med Jesus ikke kun udvider vor livsforståelse, men giver os den altafgørende livsmulighed. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix.

For nogle uger siden lykkedes det et par af vore biskopper at placere kristendommen helt i front i den offentlige debat. De kritiserede regeringens planer om at oprette et asylcenter i Rwanda med den begrundelse, at det ville være "i strid med kristne værdier". Dermed kom de – tilsigtet eller ej – til at støtte det nationalkonservative syn på kristendommens rolle: Den leverer de traditionelle "værdier", det danske samfund bygger på.

Modpolen til det synspunkt er det sekularistiske eller ligefrem ateistiske, altså den direkte bekæmpelse af kristendommen. Ateismen i den danske debat har to ansigter. Der er den velkendte klassiske påstand, at kristendom er en illusion, "opium for folket". Men der findes også en mere raffineret ateisme, iklædt religionsvidenskabens objektive attitude. Kristendommen er som al anden religion et udtryk for menneskers skabelse af kulturelle forestillinger.