Amerikansk sociolog: Kristne flygtninge fortjener forrang

Bør kristne flygtninge have forrang? Helt bestemt. Det er der én altoverskyggende grund til: Kristne er det mest forfulgte folk på Jorden, skriver

Det er ikke barmhjertighed at behandle alle religioner ens, når fordelingen af ofre for religiøs forfølgelse er fordelt så oprørende ulige – og grundene til det ligeså. Millioner af kristne blev myrdet under Hitler, men de blev ikke udsat for et folkemord, sådan som seks millioner jøder gjorde dengang. Det gør en forskel, mener amerikansk sociolog.
Det er ikke barmhjertighed at behandle alle religioner ens, når fordelingen af ofre for religiøs forfølgelse er fordelt så oprørende ulige – og grundene til det ligeså. Millioner af kristne blev myrdet under Hitler, men de blev ikke udsat for et folkemord, sådan som seks millioner jøder gjorde dengang. Det gør en forskel, mener amerikansk sociolog. Foto: Khalid Mohammed/AP

I NOVEMBER 2015 gav præsident Obama på en G20-pressekonference besked om, at et forslag om at give forrang til de kristne blandt flygtningene fra Syrien ville være ”skammeligt”. Hans formulering var, at ”vi har ingen religiøs målestok for vores barmhjertighed”. Nu kritiserer han selv præsident Donald Trump for at gennemføre netop dette initiativ.

Det i sandhed skammelige er hykleriet hos Obama og hans støtter. Ifølge den logik, som Trumps kritikere lægger for dagen, gjorde Obama brug af en religionstest for at holde kristne flygtninge fra Syrien ude af USA, og det forsøger Trump nu at rette op på. Hertil kommer, at disse flygtninge i vidt mål blev skabt af Obamas fejlslagne politik i Mellemøsten.

Obamas politik om at give muslimer forrang var så utilsløret, at dommer Daniel Manion ved den amerikanske appeldomstol lagde mærke til det.

I november udtrykte han bekymring over det næsten totale fravær af kristne blandt de syriske flygtninge. Han bemærkede, at ud af de næsten 11.000 flygtninge, der indtil midten af september var blevet lukket ind, var kun de 56 kristne. Derudover bemærkede han, at ”måske 10 procent af den syriske befolkning er kristen, og ikke desto mindre er det mindre end en halv procent af de syriske flygtninge, som bliver lukket ind i USA i år, der er kristne”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er ikke noget argument, at Obama ikke eksplicit anvendte nogen religionstest mod de kristne. Hans støtter kan ikke have ret i begge dele: Hvis Obama ikke foretog nogen religionstest, så gør Trump heller ikke. Der er ikke noget forbud mod muslimer nu.

Trumps dekret blev skrevet for at stoppe flygtninge fra Syrien og seks andre muslimsk ledede lande – det gælder ikke specifikt muslimer. Og hvis det havde været et forbud mod muslimer, så ville alle overvejende muslimske lande være blevet nævnt, men det blev de ikke.

Bør kristne flygtninge have forrang? Helt bestemt. Det er der én altoverskyggende grund til: Kristne er det mest forfulgte folk på Jorden.

Det er ikke barmhjertighed at behandle alle religioner ens, når fordelingen af ofre for religiøs forfølgelse er fordelt så oprørende ulige – og grundene til det ligeså. Millioner af kristne blev myrdet under Hitler, men de blev ikke udsat for et folkemord, sådan som seks millioner jøder gjorde dengang. Det gør en forskel.

Det italienske Center for Studier i Global Kristendom udgav for nylig en rapport om kristenforfølgelse verden over. Det fremgik af den italienske rapport, at 90.000 kristne blev dræbt i 2016, og rapporten konkluderede, at det betyder, at der blev dræbt en kristen hvert sjette minut.

Åbne Døre er verdens største opsøgende organisation for forfulgte kristne. Den er nået frem til, at bortset fra Nordkorea er det i muslimsk ledede lande, at kristne med størst sandsynlighed bliver ofre. Den Islamiske Republik Pakistan (bemærk navnet) dræbte flere kristne grundet deres tro i 2016 end noget andet land.

Det amerikanske udenrigsministeriums kontor for international religionsfrihed (USCIRF) noterede i sin årsrapport for 2016, at ”der sidder flere mennesker på dødsgangen eller med livstidsdomme for blasfemi i Pakistan end i noget andet land i verden”. Rapporten beskrev videre de muslimsk ledede nationers vold mod kristne.

Politologen Abraham Miller bemærker, at USA’s udenrigsministerium fortsat gør brug af en forældet beregning, når det vurderer ofrene for forfølgelse: Det begrænser sine undersøgelser til statslig undertrykkelse og ser helt bort fra terrorgrupper som Islamisk Stat. Det betyder, siger han, at ”deres brutale forfølgelse af kristne ikke giver kristne nogen særrang som flygtninge”.

Miller påpeger også, at FN’s flygtningelejre domineres af muslimer, som for manges vedkommende overfalder de kristne. ”I flygtningelejren i Jordan er der ingen kristne,” siger han. ”I lejrene bliver de kristne myrdet, voldtaget og sågar bortført og solgt som slaver.”

Pew Research Center citerer en undersøgelse fra oktober, som viser, at de fleste amerikanere ikke mener, USA har noget ansvar for at tage flygtninge ind fra Syrien. Naturligvis kan beslutninger om så vigtigt et humanitært emne ikke lade sig retlede af holdningsundersøgelser alene – moralske spørgsmål kræver, at præsidenten fører an.

Uanset hvad bør holdningsundersøgelserne lægge en dæmper på dem, der nu påstår, at præsident Trump har åbnet Pandoras æske: Han gør bare det, folket ønsker. Hertil kommer, at æsken allerede blev åbnet af Obama, da han gav muslimske flygtninge forrang – ofre, som selv blev ofre for hans katastrofale udenrigspolitiske beslutninger.

Trump retter blot op på disse forhold og fejl.

Bill Donohue er amerikansk sociolog, debattør og leder af den katolske interesseorganisation Catholic League for Religious and Civil Rights.

Oversat fra engelsk af Sara Høyrup