Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Kristus i moderne kirkekunst

KOMMENTAR: Det forsvundne Kristusbillede har også med kunstsmag og penge at gøre

Tidligere rektor Niels Thomsen beklager i et indlæg i Kristeligt Dagblad, at Kristusbilledet er forsvundet ud af kirken i moderne kirkekunst. Det redegør han for på bedste vis og slutter med at beskrive det som et traditionstab, ja, et tab af menneskelighed.

Jeg tror, at der findes yderligere en forklaring, som er af mere jordnær karakter. Nemlig at der er penge i foretagendet! Vil man have penge til moderne kirkeudsmykning, må de pågældende kunstnere leve op til Akademirådets opfattelse af, hvad der er god kirkekunst.

Det kan vi tale med om i Hem Menighedsråd. Vor kirkes prædikestol fik en utilfredsstillende bemaling i forbindelse med restaurering af kirken.

Derfor besluttede vi at bede kunstneren Adi Holzer om at lave et udkast til udsmykning af fem felter på prædikestolen ud fra det centrale bibelvers fra Johs. 14,6: »Jeg er vejen, sandheden og livet«.

Vi var meget tilfredse med udkastene. Provstiudvalget anbefalede projektet, som derefter gik til Akademirådet. Herfra forventede vi en drøftelse, som Akademirådet lægger op til i en til menighedsrådene udsendt pjece.

Stor var vores overraskelse, da vi modtog svar fra Akademirådet. Der stod kort og godt, at man kunne henvise andre kunstnere til udførelse af opgaven. Desuden anbefalede man, at prædikestolen skulle males sort. Da den skulle harmonere med altertavlen, som er mørkeblå, kunne vi slet intet forstå. Vi troede da ikke, man var farveblinde i det selskab.

Heldigvis viste biskop Kjeld Holm interesse for sagen. Så snart papirerne var i orden, gav han grønt lys for projektet.

Nu var vi sikre på, at alt skulle gå som smurt. Men nej! Ansøgninger blev sendt af sted til diverse fonde, der støtter kunstnerisk udsmykning.

Resultatet var nedslående. Uden anbefaling fra Akademirådet kunne projektet ikke støttes! Vi fik ikke så meget i støtte, at vore frimærker kunne blive betalt.

Ved hjælp af et menighedsråd, der stod sammen, en biskop, der bakkede op, og et lokalt pengeinstitut, der sponsorerede et startbeløb, kunne Adi Holzer gå i gang med opgaven, der i mellemtiden var blevet udvidet med et par gammeltestamentlige billeder til trappeopgangen.

På vores prædikestol fik Holzer malet Kristus i en nutidig udtryksform, som den gode hyrde, som forkynderen og som den opståede af graven.

Vi forstår fuldt ud det menighedsråd, der satser på det sikre. Det er blot ikke sikkert, det er til gavn for hverken kunst eller kirke.

Henrik Kristensen,

tidl. formand for Hem Menighedsråd,

Skødstrupvej 27,

Mariager