Kritik af tysk avis for at bringe løgne om flygtninges sexovergreb

Tysklands største avis, Bild, har lidt et gevaldigt knæk på troværdigheden efter at have viderebragt påstande om, at en stor gruppe arabiske mænd hærgede og forgreb sig på kvinder i Frankfurt nytårsnat

Da avisen Bild tidligere på måneden skrev om overgreb mod kvinder nytårsaften 2016 i Frankfurt begået af arabiske mænd, gik mange tyskeres tanker tilbage til nytårsaften 2015 i Köln. Her blev talrige kvinder bestjålet og udsat for seksuelle overgreb. Overgrebene blev angiveligt især begået af mænd af arabisk og nordafrikansk oprindelse, blandt andet her på pladsen mellem byens domkirke og hovedbanegården. Men nu viser det sig, at Bilds historie om de nye overgreb er falsk, og er derfor trukket tilbage. –
Da avisen Bild tidligere på måneden skrev om overgreb mod kvinder nytårsaften 2016 i Frankfurt begået af arabiske mænd, gik mange tyskeres tanker tilbage til nytårsaften 2015 i Köln. Her blev talrige kvinder bestjålet og udsat for seksuelle overgreb. Overgrebene blev angiveligt især begået af mænd af arabisk og nordafrikansk oprindelse, blandt andet her på pladsen mellem byens domkirke og hovedbanegården. Men nu viser det sig, at Bilds historie om de nye overgreb er falsk, og er derfor trukket tilbage. – . Foto: Bjarke Ørsted/Polfoto.

Fokus på falske nyhedshistorier – såkaldte fake news – i små, islamkritiske netmedier er for tiden stort, men også etablerede medier viderebringer falske nyheder, som spreder sig som løbeild.

Senest kunne Tysklands største avis, Bild, tidligere denne måned afsløre for sine millioner af læsere, at en stor gruppe arabiske mænd nytårsaften i år havde forgrebet sig på kvinder i den tyske by Frankfurt. En forfærdelig historie, som bærer mindelser om overgrebene i Köln året før, hvis det ikke var, fordi den formentlig er opdigtet af to personers udsagn, som avisen ukritisk byggede historien på.

Under overskriften ”37 dage efter nytår bryder ofre tavsheden – sex-pøbel i Fressgass” beskrev Bild, hvordan arabiske mænd havde hærget det populære område i centrum af Frankfurt.

Historien, som nu er fjernet, var dels baseret på udsagn fra restaurantindehaveren Jan Mai, som sagde, at 50 arabiske mænd havde hærget, stjålet jakker og befamlet kvinder i hans og andre restauranter, dels på udsagn fra en 27-årig kvinde, som sagde til avisen, at ”de gramsede på mig under min nederdel, mellem benene og på mit bryst – overalt”.

Historien blev viderekolporteret af andre medier, herunder Epoch Times, som blandt andet udkommer som tysk ugeavis og er blevet beskyldt for højreekstremistiske holdninger.

Men i tirsdags fastslog politiet over for den tyske avis Frankfurter Rundschau, at anklagerne er ”indholdsløse og savner ethvert grundlag”. Ifølge samme avis var det påståede kvindelige offer slet ikke i Tyskland nytårsaften, og anklagemyndigheden i Frankfurt efterforsker nu de to personer, som optræder som hovedkilder. Sagen har fået international bevågenhed, blandt andet af amerikanske The Washington Post.

BILD HAR LAGT SIG FLADT NED og bragte i tirsdags en tekst på sin hjemmeside, hvor avisen ”udtrykkeligt undskylder for den usande artikel og beskyldningerne fremsat i den”.

Online-chefredaktør, Julian Reichelt, lovede på Twitter, at miseren ville få konsekvenser.

Men skaden er allerede sket, mener medieeksperter og brugere af sociale medier. Blandt Frankfurter Rundschaus læsere kritiseres Bild for at føje skyts til den yderste højrefløj, som står bag stadig flere angreb på flygtninge og indvandrere.

”Nazisterne har nu fået sig en nytårsaften-udlændingepøbel-begivenhed bekræftet af løgnepressen,” skriver en læser.

Dementi når aldrig ud til lige så mange mennesker som en falsk historie, påpeger medieforsker Klaus Arnold over for nyhedsmagasinet Focus, som selv citerede historien under overskriften: ”Bild: Ødelæggelse og overgreb nytårsnat”. Han kritiserer den tyske tabloidavis for at jagte sensationer frem for at fokusere på troværdighed.

”Overdrivelse, sensationshunger og falske historier falder tilbage på alle etablerede medier og skader hele journaliststanden.”

ADSKILLIGE FALSKE HISTORIER om flygtninge og migranter har floreret i Tyskland de seneste år, herunder historien om en muslimsk pøbel, som råbte ”Allah er stor”, mens de satte ild til Tysklands ældste kirke, og historien om flygtningen, som tog en selfie med forbundskansler Angela Merkel, og som blev beskyldt for tilknytning til terrorisme.

Men mens usande nyheder primært er kommet fra tvivlsomme hjemmesider, er det en farlig tendens, hvis læserne får den opfattelse, at de etablerede medier går samme vej, mener medieforsker Franco Rota.

”Læseren mister tillid ved hvert falske budskab, som kommer fra traditionelle medier,” siger han til Focus.

”Læseren har overgrebene i Köln i frisk erindring. Det gør det vanskeligt for mange at bevare et fornuftigt syn på flygtningesituationen.”

Netop fordi emnet er så sprængfarligt, burde Bild have forholdt sig ekstra kritisk til vidnernes troværdighed, skriver avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung og påpeger, at restaurantindehaveren på sin private Facebook-profil blandt andet udtrykker sympati for det indvandrerfjendske parti Alternativ for Tyskland og har postet en video under overskriften ”Merkel muss weg” (på dansk: Merkel skal gå af), hvori et højrenationalt netværk demonstrerer mod den tyske forbundskansler.

Dog er det et usædvanligt sundhedstegn, at Bild på eget initiativ går så hårdt i rette med sig selv, skriver Frankfurter Rundschau.

”Selv mangeårige læsere af Bild kan ikke huske, at avisen nogensinde før har gjort sådan et knæfald.”