Kronprinsens løb og fodboldkamp på TV 2 viser berettigelsen af “gammeldags” flow-tv

For kongehuset er begivenheder som Royal Run en vigtig brik i vedligeholdelsen af et folkeligt image. TV 2 hjalp til ved at sende live fra løbet, skriver Kurt Strand

91.713 gik, luntede eller ræsede afsted for rullende kameraer til årets Royal Run.
91.713 gik, luntede eller ræsede afsted for rullende kameraer til årets Royal Run. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Der blev løbet igennem på TV 2 anden pinsedag. Først Royal Run i Aalborg, Aarhus, Kolding, Næstved og København. Og dernæst en rodet og halvanden time forsinket fodboldkamp med en herrelandsholdssejr på 2-1 over Østrig i Wien.

Men det var først og fremmest de folkelige motionsløb, som fyldte sendefladen. 91.713 mennesker gik, luntede eller ræsede afsted i vekslende højde og drøjde sammen med Kronprinsen eller Kronprinsessen i det royale løb. “Her gælder det om at være med; det er det, Royal Run går ud på,” lød det fra kronprins Frederik ved startlinjen i Aalborg mandag formiddag.  

Lige inden havde han i god foreningsdanmark-stil fået overrakt en rød hockeytrøje med påskriften “Pingo” af et lokalt krigsveteranhold. Et fællesfoto med brede smil blev taget, og så var det ellers afsted på en mil, en 1,6 kilometer lang distance i det nordjyske. Senere på dagen fulgte fem kilometer i et regnvådt Aarhus og til sidst ti i København. Totalt set en distance, som de fleste af os vil have mere end svært ved at gennemføre.

Men for den 54-årige løbeprins er begivenheder som Royal Run en vigtig brik i vedligeholdelsen af et folkeligt image. Og når TV 2 væg-til-væg dækker begivenheden, er det ikke blot med til at understøtte kongehusets popularitet, men også med til at demonstrere en modernitet i skarp kontrast til det anderledes ophøjede monarki med den samtidigt jubilerende Dronning Elizabeth på Buckingham Palace i London.

Tilmed passer begivenheden som fod i hose til TV 2’s slogan “Alt det vi deler”, ligesom den – sammen med aftenens fodboldlandskamp – viser berettigelsen af fortsat at satse på “gammeldags” flow-tv. Både TV 2 og DR er i gang med omfattende forandringer, hvor der vil blive brugt flere og flere ressourcer på streaming og udsendelser produceret først og fremmest til de digitale tjenester TV 2 Play og DR TV. Begge tv-stationer noterer omfattende fald i forbruget af traditionelt flow-tv, som dog stadig spiller en relativt stor rolle blandt ældre seere. Blandt unge og yngre foregår det meste af tv-forbruget via streaming, og at skulle tilgodese alles interesser er i sig selv en krævende og skrævende opgave for både TV2 og DR.

Lige netop et Royal Run illustrerer meget godt dilemmaet. På tv fungerer begivenheden først og fremmest live, mens det hele foregår. Næppe mange ser eller genser de mange skosålers færden som streaming bagefter – måske lige bortset fra dem, der vil forsøge at finde sig selv – og med et stort forbrug af kamerafolk, reportere og studieværter på helligdagsbetaling er en hel dags sending en bekostelig affære.

Omvendt er det indiskutabelt en klokkeklar public serviceopgave, som TV 2 løser med dækningen af det store, løbende flow-fællesskab, der sluttede midt på aftenen med en godt forpustet og tilfreds kronprins Frederik på Amalienborg Slotsplads. Tilfreds med sin egen indsats. Og med prins Christian, som overbevisende distancerede sin far.