Kulturen giver sammenhængskraft

Biblioteker skal ikke bare fungere som lokkemad til nye borgere i valgkampen, mener formand for Bibliotekarforbundet

Flere borgmestre bør være opmærksomme på det kæmpe potentiale, der ligger i at sætte bibliotekernes kompetencer i spil, mener Søren Kløjgaard.
Flere borgmestre bør være opmærksomme på det kæmpe potentiale, der ligger i at sætte bibliotekernes kompetencer i spil, mener Søren Kløjgaard. Foto: Lars Bahl Denmark.

DET ER EN ærgerlig konstatering så kort før et kommunalvalg, at landets borgmestre primært ser kultur heriblandt biblioteker som lokkemad i forhold til at tiltrække nye borgere og ikke som en ydelse, der kan skabe sammenhængskraft i en kommune. Men det er ifølge en rundspørge blandt landets borgmestre, bragt i denne avis, dér, vi er i øjeblikket.
LÆS OGSÅ: Biblioteker skal ikke bare låne bøger ud

Det er svært at måle, hvad kultur og dannelse gør ved os, og derfor har mange svært ved at sætte ord på bibliotekernes værdi. Men ny forskning fra USA, som netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science, viser, hvor stor en betydning god litteratur har for vores evne til at sætte os i andres sted og dermed blive socialt velfungerende borgere.

Jeg kunne have håbet på, at langt flere borgmestre var klar over, at dannede borgere ikke er flødeskum på toppen af kagen, men det fundament, en solid kommune i vækst bygger på rugbrød, om man vil. Bibliotekerne og kulturen generelt er en forudsætning for dannelse ikke trofæet for den.

JEG KUNNE HAVE HÅBET PÅ, at langt flere borgmestre var opmærksomme på det kæmpe potentiale, der ligger i at sætte ikke blot bibliotekernes fysiske rum, men også bibliotekarernes kompetencer i spil i forhold til at løfte vigtige samfundsopgaver.

Vi står for eksempel med en generation af børn og unge, som skal klædes på til et liv i en digital verden. Det er oplagt for kommunerne også set fra et økonomisk perspektiv at lade de fagpersoner, som kan løfte opgaven, gribe bolden. For det er jo ikke bare bøgerne og de flotte byggerier, der gør forskellen på bibliotekerne. Det er i høj grad også den formidling og biblioteksfaglighed, der følger med.

Jeg kunne også have håbet på, at lokalpolitik i denne valgkamp var nået langt ud over diskussionen om flødeskum og rugbrød, og at politikerne ville anerkende, at også det mest benyttede kulturtilbud på tværs af sociale skel har brug for politisk prioritering for at bevare sin betydning for brugernes dannelse.

Søren Kløjgaard er formand for Bibliotekarforbundet