Kulturminister: Alle skal med i debatten om fremtidens medier

Jeg inviterer alle borgere til at være med til at diskutere, hvilke typer indhold, vi skal bruge som forudsætning for at kunne deltage aktivt i samfundet, reflektere over os selv og kunne ændre de ting, vi gerne vil ændre. Hvad har vi brug for at vide? Hvad har vi brug for at debattere? Og hvordan sikrer vi, at det når alle befolkningsgrupper, spørger kirke- og kulturminister Mette Bock

Mette Bock
Mette Bock. Foto: Jens Welding Øllgaard.

VI ER MIDT I en rivende medieudvikling, der vil påvirke Danmark på godt og ondt. Hidtil har vi bygget vores demokrati og dannelse på stærke statsejede medier og en levedygtig, privat presse – men den struktur er under voldsomt pres.

Udenlandske medievirksomheder som Netflix, YouTube og Facebook har gjort det muligt for os at ”binge” serier, følge youtubere og få vores nyheder filtreret gennem vores venners feeds. Det har udvidet vores horisont, viden og begreber, men har på den anden side udfordret de danske mediers økonomiske og demokratiske grundlag.

Der er opstået en udpræget generationskløft mellem de unge, som streamer, tekster, chatter, tweeter og snapper online 24syv, mens mange ældre (på 40 år og derover) stadig nyder aftenen med avisen foran tv-skærmen. Vi har efter min mening som lovgivere sovet i timen og lukket os inde i vores eget mediepolitiske ekkokammer, mens befolkningen hastigt er på vej et helt andet sted hen.

SOM KULTURMINISTER har jeg i denne uge lanceret mediekampagnen ”Antennerne ude”, hvor jeg håber, at så mange som muligt har lyst til at bidrage.

Som led i kampagnen bliver hele befolkningen spurgt om, hvilket dansk medieindhold vi har brug for fremover i tv, radio, aviser og på digitale platforme. Der er brug for en bred, folkelig debat. Hvilket indhold er vigtigt? Og hvor vil vi hente det?

Hvis vi som oplyste og myndige borgere skal kunne tage ansvar for os selv og for hinanden, så skal vi også have medier, der understøtter folkestyret. Vi skal have et varieret medieindhold fra hele verden, men vi skal også have en fælles, relevant virkelighed at tale om. Kvaliteten er ofte høj i de udenlandske medietilbud, men de har sjældent øje for danske forhold.

Det sidste får vi kun gennem danskproduceret kvalitetsindhold, uanset om det er nyheder, debat, underholdning, fiktion, børneindhold, dokumentar eller satire – og uanset hvor det er tilgængeligt – på nettet, tv, radio, podcasts, på tabletten, mobilen eller nye digitale platforme, som vi slet ikke kan forestille os endnu.

Vi har i alt for lang tid kørt mediepolitikken – uanset om det drejer sig om statsejede eller private medier – som en forhandling i et lukket reservat, hvor der kun er adgang for branchefolk og Christiansborg-specialister. Her strander diskussionen ofte på for eller imod ”X Factor”, for eller imod licens, eller på, hvilken dansk medieproducent, der tager brødet ud af munden på hvem. Jeg tror, de fleste borgere er græsk-katolske i forhold til, hvem der producerer hvad, under hvilken hat og med eller uden statsstøtte. Bare indholdet er tilgængeligt, når vi vil have det. At det er troværdigt og af høj kvalitet.

DERFOR VENDER JEG NU processen på hovedet, inden vi skal forhandle en ny medieaftale for 2019 og frem. I ”Antennerne Ude” begynder vi med indholdet, og i første omgang skal vi politikere lytte.

Jeg inviterer alle borgere til at være med til at diskutere, hvilke typer indhold vi skal bruge som forudsætning for at kunne deltage aktivt i samfundet, reflektere over os selv og kunne ændre de ting, vi gerne vil ændre. Hvad har vi brug for at vide? Hvad har vi brug for at dele? Hvad har vi brug for at debattere? Og hvordan sikrer vi, at det når alle befolkningsgrupper?

Først når vi har talt indhold, skal vi diskutere, hvem der skal producere indholdet, og hvordan det skal finansieres. For det er jo muligt, at vi kan producere og distribuere det nødvendige indhold på en helt anden måde, end vi gør nu. Men det kan vi ikke vide, før vi har taget stilling til, hvad vi vil have.

Denne nye digitale platform – antennerneude.dk – er mødested for debatten. Jeg håber, at så mange som muligt har lyst til at bidrage til debatten!

Mette Bock er kultur- og kirkeminister (LA).