Kulturordfører i kritik af ny P3-redaktionschef: Nej, aktivisme er ikke public service

Det er ikke DR’s opgave at missionere for særlige holdninger – eller ”sandheder”, som ny P3-redaktionschef Isabella Hindkjær kalder dem

Hvis man spørger den nyudnævnte redaktionschef for P3, Isabella Hindkjær, skal DR nu til at levere statsfinansieret aktivisme, skriver De Konservatives kulturordfører.
Hvis man spørger den nyudnævnte redaktionschef for P3, Isabella Hindkjær, skal DR nu til at levere statsfinansieret aktivisme, skriver De Konservatives kulturordfører. Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix.

Skal DR nu til at levere statsfinansieret aktivisme? Svaret er ja, hvis man spørger den nyudnævnte redaktionschef for P3, Isabella Hindkjær. Ifølge hende er tiden løbet fra klassisk objektiv journalistik, og DR skal frem for at tilstræbe en flersidet debat påtage sig ”et ansvar for at ændre verden” ("Akkurat" på P1 den 12. februar).

Det kan godt være, at Isabella Hindkjær mener, at hun har set lyset og fundet en eller flere ufejlbarlige sandheder, som hun nu som en anden profet vil prædike ind i ørerne på P3’s unge lyttersegment. Hun har bare lige overset, at DR ikke er sat i verden for at være talerør for hendes personlige holdninger.

Jeg har bestemt ikke noget imod, at værter eller gæster i et program har holdninger. Men hvis DR skal opretholde sin eksistensberettigelse som public service-udbyder, så skal de altid og til enhver tid tilstræbe en objektiv og oplyst debat, hvor målet må være at sætte rammerne for, at seeren, lytteren og læseren kan tage stilling til samfundet på et veloplyst grundlag.

Det er derimod ikke DR’s opgave at missionere for særlige holdninger – eller ”sandheder”, som Isabella Hindkjær kalder dem – og det er at gøre grin med samtlige skatteydere at påstå noget andet. DR er finansieret af os alle sammen, og det efterlader koncernen med et ansvar.

Et ansvar for at sige fra, når aktivistister som Isabella Hindkjær pludselig vil tage hele landets public service-udbyder som gidsel i sin egen samfundsomvæltende dagsorden. Det hører simpelthen ingen steder hjemme, og det gør kun ondt værre, at hun har udset sig P3’s unge og modtagelige publikum som adressat for sine holdninger.

Det gør hverken fra eller til, om man finder Isabella Hindkjærs holdninger ekstreme. Problemet er, at hun helt åbenlyst indrømmer, at hun mener at kende til den ”rigtige” sandhed og nu vil bruge, hvad der skal forstille at være et objektivt medie til at propagandere for den.

Sidste år valgte DR at lukke programmet "Detektor", der gik udtalelser fra politikere og virksomheder i bedene og søgte at udlægge en objektiv fremstilling af en sag. Nu har man ansat en redaktionschef, der helt åbenlyst mener, at hendes subjektive holdninger skal gennemsyre P3’s sendeflade. 

Hvis DR fortsætter den udvikling, er det overordentligt svært at se, hvordan koncernen i fremtiden skal kunne leve op til sine public service-forpligtelser. Og det er tæt på umuligt at retfærdiggøre, hvorfor de hvert år skal modtage milliarder af danskernes skattekroner. 

Helle Bonnesen er kulturordfører for Det Konservative Folkeparti.