Kulturpolitik handler om andet end penge

Liberal Alliances kulturordfører Mette Bock understreger, at partiet ikke ønsker at skære i den statslige kulturstøtte. Men der er behov for nytænkning

Diskussionen om statslig kulturstøtte er desværre stort set umulig. Hver gang man forsøger at flytte penge, er der vilde protester, og så bakker politikerne igen, skriver Liberal Alliances kulturordfører, Mette Bock.
Diskussionen om statslig kulturstøtte er desværre stort set umulig. Hver gang man forsøger at flytte penge, er der vilde protester, og så bakker politikerne igen, skriver Liberal Alliances kulturordfører, Mette Bock. Foto: Martin Dam Kristensen.

Det fremgår fejlagtigt af Kristeligt Dagblads dækning om kulturstøtte den 10. juni, at Liberal Alliance som det eneste parti vil skære i den statslige kulturstøtte. Det er ikke korrekt. Men vi vil gerne nytænke og omprioritere. Det vil alle partier.

Lad mig give et par eksempler på Liberal Alliances sigtelinjer: Støtten til DR skal omlægges, så tvangslicensen afskaffes. Hvorfor? Fordi medieudbuddet eksploderer i disse år, og derfor skal DR's rolle redefineres. DR skal ikke ligne de kommercielle medier, men netop adskille sig.

Vi foreslår, at DR skal have et basisbeløb, og oven på dette skal der lægges en abonnementsordning, så borgerne selv kan vælge, hvilke programmer og kanaler, de ønsker.

Jeg tror absolut, at der også vil være et DR om 10-20 år, for Danmark er et lille land og et lille sprogområde. Der vil derfor være indhold, som de private udbydere ikke kan eller vil levere.

Avisernes støtte skal desuden udfases over en årrække på for eksempel 20 år. Den eksisterende mediestøtte har været historisk begrundet, men den er helt utidssvarende. Da man sidst forsøgte at reformere, endte det med, at en avis som Ekstra Bladet høstede størst fordel. Det duer ikke.

Diskussionen om statslig kulturstøtte er desværre stort set umulig. Hver gang man forsøger at flytte penge, er der vilde protester, og så bakker politikerne igen. Det er ærgerligt, for verden udvikler sig.

Skal jeg kort beskrive, hvad Liberal Alliance vil prioritere højere, er det elite og vækstlag.

De bærende kulturinstitutioner, der sikrer kulturarven, skal være på højeste niveau. Og vækstlaget, de nye talenter, har brug for et skub. Til gengæld skal den brede mainstream-kultur i højere grad stå på egne ben.

I første omgang handler det om at gøre det muligt at diskutere kultur, så det hele ikke altid ender i debatter om flere eller færre støttekroner.

Mette Bock er folketingsmedlem og kulturordfører for Liberal Alliance