Prøv avisen
Debat

Kun FN kan løse den globale flygtningekrise

"Lad Danmarks bidrag blive, at vi ud over at medvirke i en solidarisk fordeling af de nuværende flygtninge i Europa kommer med en ekstraordinær, hurtig og stor bevilling til velfungerende FN-flygtningelejre i nærområderne og til at skabe fred og udviklingsmuligheder i verdens kritiske zoner," skriver Jette Gottlieb og Christian Juhl. Her ses Zaatari-flygtningelejren i Jordan, som er drevet af UNHCR, FN's flygtningeorganisation. Foto: Bernd Von Jutrczenka

Problemerne med flygtninge er for store til, at EU kan løse dem. FN er skabt for at løse problemer som disse og bør bringes i spil, skriver medlemmer af Enhedslisten

EU må vise ansvarlighed, siger mange. Ja, selvfølgelig skal EU vise ansvarlighed. Men EU kan ikke løse problemet på langt sigt. Flygtninges forsøg på at komme væk fra krige, kriser og nød fortsætte med at vokse de næste måneder og måske år.

Selvfølgelig skal Europas lande akut lave aftaler, der fordeler opgaverne solidarisk. Men der er en ting, der undrer os meget. Hvorfor er der ingen, der løfter problemet op på det langsigtede plan, hvor det hører hjemme, nemlig på internationalt plan?

FN åbner om få dage sin generalforsamling. Verdensorganisationen fylder i år 70 år og er skabt for at løse disse problemer. Hvorfor rejses der ikke forslag om, at FN leder indsatsen? Hvorfor bringes FN's flygtningeorganisation UNHCR ikke i spil?

UNHCR kan med nogle hurtige bevillinger bidrage til at løse nogle af de akutte problemer i nærområderne, som alle taler om og ingen gør noget for. Libanon har brug for hjælp. Jordan har brug for hjælp. Tyrkiet har brug for hjælp. Og Syrien har i særdeleshed brug for hjælp. Her befinder de næste millioner af flygtninge sig endnu som internt fordrevne.

FN har redskaber til at gå foran problemerne og løse årsagerne til de mange flygtninge.

Det er åbenlyst, at EU ikke kan løse problemerne. At modsætningerne er for store, og viljen for tvetydig fra de forskellige landes side. Problemerne vil kun vokse ved tøven og slingrekurs. Og hvis der opstår enighed om fordelingen, er det jo ikke en grundlæggende løsning af årsagerne til de mange flygtninge.

Lad Danmarks bidrag blive, at vi ud over at medvirke i en solidarisk fordeling af de nuværende flygtninge i Europa kommer med en ekstraordinær, hurtig og stor bevilling til velfungerende FN-flygtningelejre i nærområderne og til at skabe fred og udviklingsmuligheder i verdens kritiske zoner. Vi har et stort ansvar. Vi har bidraget til konflikterne i blandt andet Irak. De rige lande - også Danmark - sænker i disse år udviklingsbistanden til verdens fattigste lande.

Skal vi ændre flygtningesituationen, bliver det dyrt - her og nu. Og det bliver svært at komme igennem med. At vente gør det kun endnu sværere.

Men det er nødvendigt, hvis vi skal rette op på årsagerne til flygtningesituationen. Og heldigvis har store grupper af den danske befolkning vist, at de er villige til at yde hjælp, når det er nødvendigt.

Jette Gottlieb og Christian Juhl er begge medlemmer af Enhedslisten