Kunst og etik. Film om dement Thatcher vækker vrede

Ny film om Margaret Thatcher fremstiller den tidligere britiske premierminister som dement. Det vækker forargelse i England

"Det er meget mere en film om at ældes og om elementer af demens, end det er en film om en fantastisk premierminister. Min fornemmelse var, at det er stor skuespilkunst - faktisk rystende god filmkunst - men en film, som jeg ville ønske, at de kunne have lavet på et andet tidspunkt," udtaler den nuværende premierminister David Cameron om den nye film, der skildrer Margaret Thatcher som dement.
"Det er meget mere en film om at ældes og om elementer af demens, end det er en film om en fantastisk premierminister. Min fornemmelse var, at det er stor skuespilkunst - faktisk rystende god filmkunst - men en film, som jeg ville ønske, at de kunne have lavet på et andet tidspunkt," udtaler den nuværende premierminister David Cameron om den nye film, der skildrer Margaret Thatcher som dement. Foto: LUKE MACGREGOR Denmark

Kan man udstille en stadig levende tidligere statsleder som dement? Spørgsmålet presser sig på efter filmen Jernladyen, som denne uge havde premiere i Storbritannien. Her spiller den amerikanske stjerneskuespiller Meryl Streep rollen som en aldrende Margaret Thatcher, der lider af demens.

LÆS OGSÅ: Den danske fru Thatcher

Douglas Hurd, der var udenrigsminister under Margaret Thatcher, kalder det usmageligt at vise en persons personlige forfald, mens hun stadig er i live.

Jeg havde en ganske makaber følelse. Alle de mange scener, som viser en kvinde, der lider af demens. Men den lady er stadigt ganske meget i live, og det skulle have givet dem en god grund til at vente, sagde Douglas Hurd til avisen London Evening Standard efter at have set filmen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Også den nuværende premierminister, David Cameron, har blandet sig i debatten og siger til BBC:

Det er meget mere en film om at ældes og om elementer af demens, end det er en film om en fantastisk premierminister. Min fornemmelse var, at det er stor skuespilkunst faktisk rystende god filmkunst men en film, som jeg ville ønske, at de kunne have lavet på et andet tidspunkt.

Filmens instruktør, Phyllida Lloyd, har forsvaret handlingen med, at det er en kendt sag, at den tidligere premierminister er dement; noget, hendes datter Carol Thatcher har skrevet om i en bog, som filmen blandt andet er baseret på. Hertil kommer, at hele delen om den aldrende Thatcher er fiktion.

Jeg tror, at de fleste mennesker, der ser filmen, vil føle, at Meryls præstation som den ældre Margaret virkelig viser hendes værdighed. Vi følte alle, at det på mange måder var et portræt af en person, som oplever, at hun mister sin gamle styrke og sit helbred, samt at glemsomhed ikke er noget, vi skal skamme os over at vise på det store lærred, har instruktøren fortalt til BBC.

Kristeligt Dagblad mødte Meryl Streep og holdet bag filmen i forbindelse med premieren i London. Her forsvarede hun rollen med, at demens er en del af livet, og at ingen ville have protesteret, hvis hun havde gengivet en karakter, som haltede eller havde en hostende brystsygdom.

Vi genser os selv gennem kendte mennesker, men der er et tabu omkring at tale om demens. Men det at blive ældre er noget, som påvirker os alle, understregede Meryl Streep.

Filmen får også støtte fra den tidligere konservative politiker Matthew Parris, som var parlamentsmedlem under og arbejdede tæt sammen med Margaret Thatcher.

Klager over at vise hendes demens er urimelige. I det store hele kommer de fra selvudnævnte beskyttere af Thatcher-legenden. Men de har ganske enkelt fat i den forkerte ende. Filmen er på ingen måde respektløs. Thatcher er ikke en lille ældre dame, hvis private lidelse bliver udnyttet til at underholde masserne. Hun og hendes renomme er offentlig ejendom, en del af vor historie, skriver han i avisen The Times.

FilmenJernladyen har dansk premiere den 23. februar.

norum@k.dk