Kurt Strand: Der er opbrud i Sverige – også i medierne

Uanset om medierne i den kommende tid skal dække en regeringsdannelse med eller uden støtte fra Sverigedemokraterne, bliver det interessant at følge det, der ligner et spirende opbrud i svenske medier

Kurt Strand: Der er opbrud i Sverige – også i medierne
Foto: Agnete Schlichtkrull, Anders Wiklund/TT/Ritzau Scanpix.

Det var en skandale af den slags, alle medier gerne er foruden, da Sveriges Radio for en måneds tid siden måtte erkende, at en journalist havde haft et nært forhold til en udvist islamist – samtidig med, at hun havde dækket hans sag. At skandalen overhovedet kom til offentlighedens kendskab skyldtes en lækage, for ledelsen på den offentligt ejede radiostation mente egentlig, at der bare var tale om en personalesag, som ikke vedkom andre end de involverede.

Skandalen er – set i lyset af den aktuelle politiske krise i Sverige – en del af et større opbrud. På den politiske scene handler det i de kommende dage om, hvorvidt det lykkes socialdemokraterne med Stefan Löfven i spidsen at fastholde magten, om borgerlige partier med støtte fra Sverigedemokraterne vil indtage regeringskancelliet Rosenbad i det centrale Stockholm, eller om det ender med noget så usædvanligt som valg i utide. Men uanset hvad slutfacit bliver, ligger der mere bag end den formelle årsag til regeringskrisen: en strid om huslejefastsættelse i nybyggeri.

Særligt bemærkelsesværdig i radioskandalen var den rolle, som Dagens Nyheter spillede. Landets største morgenavis har ikke ligefrem været kendt for at skrive historier, der kunne bringe Sveriges Radio i miskredit, ligesom den heller ikke har gjort sig bemærket i frontlinjen af den gryende, indvandrerkritiske debat. Beskyldninger om politisk korrekthed har i årevis klæbet til redaktionslokalerne i Stockholm, men med Peter Wolodarski i chefredaktørstolen siden 2013 er Dagens Nyheter blevet mindre forudsigelig og mere offensiv i dækningen af de problemer, som Sverige slås med. Ikke mindst når det gælder kriminalitet og skyderier blandt indvandrerrelaterede bander i de svenske storbyer.

I skandalen om radiojournalistens tætte forhold til en udvist islamist har netop Dagens Nyheter bragt oplysninger, som gradvist tvang Sveriges Radios ledelse til offentligt at beklage. Og i en debatudsendelse på radioens P1 gik chefredaktør Wolodarski direkte i kødet på en radioledelse, der ellers ikke var vant til kritik fra netop den kant: ”Det havde været meget enklere, hvis I havde fortalt offentligheden, hvad der foregik – i stedet for at forsøge at reducere det hændte til en personalesag.” Med andre ord: Stop udenomssnakken, og sig det, som det er. Og uanset om medierne i den kommende tid skal dække en regeringsdannelse med eller uden støtte fra Sverigedemokraterne, bliver det interessant at følge det, der ligner et spirende opbrud i svenske medier, ikke bare i de nævnte. Det tog fart ved det seneste rigsdagsvalg i 2018, hvor en undersøgelse efterfølgende viste, at de fleste medier havde dækket og omtalt Sverigedemokraterne mindst lige så meget som de øvrige partier. Og det fortsætter forhåbentlig, for i sidste ende er det troværdigheden, der er på spil. Ganske som i den nylige Sveriges Radio-skandale, der kan vise sig at blive en vigtig brik i det svenske medie-opbrud.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.