Kurt Strand: DR, sig nu bare undskyld for at sidestille konspirationsteorier med fakta

DR skal sikre, at vi kan diskutere med hinanden på et korrekt og oplyst grundlag. Hvis troen på en flad jord sidestilles med faktuel videnskab, bliver fakta ligegyldig

Astrofysiker Anja C. Andersen bliver i DR-programmet "Ellen imellem" interviewet af en journalist, hvis spørgsmål bliver dikteret af Ole Lochmann, der tror, at jorden er flad.
Astrofysiker Anja C. Andersen bliver i DR-programmet "Ellen imellem" interviewet af en journalist, hvis spørgsmål bliver dikteret af Ole Lochmann, der tror, at jorden er flad. Foto: Christian Børsmose Trip/DR.

Et par hundrede år før Kristi fødsel fastslog en egyptisk matematiker, geograf og naturforsker det, som siden har været videnskabeligt bevist igen og igen. Nemlig at jorden er rund. Forsøg på at hævde, at den er flad, er jævnligt afvist.

Alligevel har klodens flat earthere fået overraskende meget vind i sejlene de senere år. Men bare fordi de ekkoer hinanden på sociale medier, betyder det vel ikke, at vi skal bruge tid på at diskutere det, som er åbenlyst vanvittigt?

Jo, det skal vi, mener DR. I den sidste uges tid har det skattefinansierede public service-mediehus ydet et særegent bidrag til en diskussion, der allermest minder om et tåbeligt forsøg på at få to plus to til at være tre eller fem i stedet for fire.

Bidraget består af et omdiskuteret interview med professor og astrofysiker Anja C. Andersen, som i P3-universet på DRTV tilsyneladende bliver mødt af en række vanvittige spørgsmål fra en journalist. Imidlertid får hun dem dikteret i sin øresnegl af fladjords-tilhænger Ole Lochmann. Han formulerer selv sine kvalifikationer med ordene ”jeg ved, at jorden er flad, for jeg har set det med mine egne øjne”.

At spørgsmålene kommer fra en anden end journalisten på stolen overfor, ved Anja C. Andersen ikke, og hun føler sig godt og grundigt snydt af DR. Ganske vist havde hun fået at vide, at der i interviewet kunne indgå et ”satirisk element”, men at det i praksis betød en de facto ligestilling af fladjords-påstanden med et par årtusinders fysiske beviser, havde hun ikke gennemskuet.

Desværre har hverken den ansvarlige redaktionschef eller kulturdirektør Henrik Bo Nielsen villet undskylde. Men det kan jo være, at generaldirektør Maria Rørbye Rønn har mere format end sine undersåtter. 

Kurt Strand

Det er bare ikke DR’s, men hendes problem ifølge den programansvarlige redaktionschef Jonas Delfs. I ”Presselogen” på TV2 News søndag fastslog han kækt, at ”det kan være, at hun ikke har læst interviewaftalen ordentligt”. Tilmed argumenterede han med, at et program til en ung målgruppe ”bliver nødt til at beskæftige sig med videnskab på en underholdende måde”.

Javist. Men bare fordi noget skal være underholdende – sært argument, i øvrigt – skal det selvfølgelig ikke være forkert. Det er det, hvis troen på en flad jord tillægges samme værdi og status som faktuel og bevist videnskab.

Sker det, kan det hele jo være lige gyldigt eller, mere præcist: ligegyldigt. I en tid med falske nyheder i forskellige aftapninger skal den offentlige debat og samtale bygge på kendsgerninger. Og en af DR’s kerneopgaver er lige netop at sikre, at vi kan diskutere med hinanden på et korrekt og oplyst grundlag.

Udsendelsen om jordens påståede fladhed bidrager til det stik modsatte, og det er ganske sigende, at fladjordstilhænger Ole Lochmann i ”P1 Debat” onsdag virkede yderst tilfreds med udsendelsen, der er den første i en serie med blandt andet konspirationsteorier på dagsordenen.

Desværre har hverken den ansvarlige redaktionschef eller kulturdirektør Henrik Bo Nielsen villet undskylde. Men det kan jo være, at generaldirektør Maria Rørbye Rønn har mere format end sine undersåtter. Så derfor: Sig bare undskyld, DR.

Kurt Strand er journalist og underviser.