Kurt Strand: Husk, at ”The Crown” er fiktion og ikke virkelighed

Diskussionen om, hvor nøjagtige beskrivelserne af det britiske kongehus er i ”The Crown”, kunne undgås, hvis serien blev kaldt fiktion

Er det her prinsesse Diana, hendes to sønner, Harry og William, og prins Charles? Ikke helt. Det er fire karakterer i Netflix-serien "The Crown".
Er det her prinsesse Diana, hendes to sønner, Harry og William, og prins Charles? Ikke helt. Det er fire karakterer i Netflix-serien "The Crown". Foto: Keith Bernstein.

I dag bliver en af de dage, hvor streamingtjenesten Netflix vil sætte sig solidt på en stor del af tv-seerne. Med premiere på den længe ventede femte sæson af ”The Crown” om det turbulente liv i det britiske kongehus rykker successerien tæt på begivenheder, som mange af os vil huske. Derfor vil vi – jeg er selv ingen undtagelse – ikke bare læne os tilbage og lade os underholde. Med stor sandsynlighed vil vi igen og igen overveje, om det nu også var lige netop sådan, det skete.

I snart tre uger har Netflix varmet op med en trailer, som sætter fuld skrue på konflikten mellem prinsesse Diana, prins Charles og dronning Elizabeth. Med skarpe replikker, hurtige klip og konfliktoptrappende underlægningsmusik har den to minutter lange trailer allerede ført til livlige diskussioner. Endnu en gang er der kritik fra britiske kongehushistorikere, som ikke bryder sig om seriens fiflerier med virkelige begivenheder. Skuespilleren Judy Dench er blandt kritikerne, fordi hun mener, at serien ikke skelner ordentligt ”mellem historisk akkuratesse og forrået sensationalisme”.