Kurt Strand: Hvorfor spilder studieværten tid på at fiske efter en valgdato?

Aldrig har en statsminister annonceret, hvornår hun eller han ville udskrive valg, før det skete. Og slet ikke i tv, skriver Kurt Strand, der er træt af, at studieværter bruger dyrebar interviewtid på at fiske efter en valgdato

Statsminister Mette Frederiksen holdt pressemøde tirsdag den 16. august 2022. Hun ville hellere tale om inflation end om valg, skriver Kurt Strand.
Statsminister Mette Frederiksen holdt pressemøde tirsdag den 16. august 2022. Hun ville hellere tale om inflation end om valg, skriver Kurt Strand. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Hun lignede en kat, der netop havde slubret en stor skål fuldfed fløde i sig. Efter seks minutters direkte interview i TV Avisen tirsdag aften havde den socialdemokratiske statsminister Mette Frederiksen fået afleveret sine budskaber om regeringens plan mod inflations-galopperende huslejer. I tilgift havde hun undgået at nærme sig et svar på det, mange for tiden spørger om. Nemlig: hvornår kommer valget?

At statsministeren stillede op til interview – hvilket hun sjældent gør – skyldtes naturligvis behovet for netop at aflevere nogle for hende vigtige budskaber, præsenteret tidligere på dagen ved et pressemøde i forbindelse med Socialdemokratiets sommergruppemøde i Odense.

Både inflationsplanen og pressemødets øvrige meldinger blev omgående tolket ind i den omsiggribende valgsnak. Og sådan vil det være frem mod folketingsvalget – som skal holdes senest Grundlovsdag næste år – hvor ethvert politisk udspil vil blive vejet på mediernes politiske guldvægte og set som endnu en bekræftelse på, at krydserne snart skal sættes.

TV Avisens interview med Mette Frederiksen var ingen undtagelse, og det må undre, at en erfaren studievært som Kim Bildsøe Lassen valgte at misbruge halvdelen af sine dyrebare interviewminutter på at forsøge at vriste en valgdato ud af Mette Frederiksen. Med henvisning til indsatsen mod inflationens konsekvenser spurgte han, om det ”så ikke ville være godt med et valg nu? Hvorfor skal vi alle sammen gå og gætte på, hvornår valget kommer? Ville det ikke være godt at melde det ud nu?”

Ret forudsigeligt kom der ingen svar på spørgsmålene. I stedet forklarede Mette Frederiksen, at der lige nu er nogle vigtige opgaver, som politikerne skal løse. Og at hun forventer, at alle partier vil være med ved forhandlingsbordet. ”Men”, fortsatte studieværten, ”hvorfor det her hemmelighedskræmmeri? Er det fordi du venter på, at meningsmålingerne bliver mere favorable, end de er nu?”

Heller ikke her var der fangst på den spørgende fisketur. Storsmilende og overskudsagtigt lød det fra Mette Frederiksen, at ”du har aldrig oplevet en statsminister, som på forhånd melder, hvornår der bliver udskrevet valg”.

Måske Kim Bildsøe Lassen skulle have lyttet til sin TV 2-kollega Troels Mylenberg, som i begyndelsen af et 25 minutter langt interview med statsministeren tidligere på aftenen nøgternt konstaterede, at ”jeg har talt med nok statsministre gennem tiden til at vide, at er der noget, I ikke vil svare på, så er det ’hvornår kommer valget?’”. Eller med andre ord: Valg udskrives ikke i fjernsynets nyhedsudsendelser. Så lad venligst være med at spilde vores tid med spørgsmål, der forudsigeligt ikke bliver besvaret.

Kurt Strand er journalist og underviser.