Kurt Strand: Kampen om Helle Thorning-citatet er ikke slut

Der er masser at arbejde videre med for nysgerrige journalister. Ikke mindst for at finde ud af, hvem der egentlig har sagt hvad og hvornår, skriver Kurt Strand i mediekommentar om lærerkonflikten i 2013

Kurt Strand: Kampen om Helle Thorning-citatet er ikke slut
Foto: Martin Slottemo Lyngstad, Polfoto/ritzau.

Det hører til sjældenhederne, at et par ord i et interview lever ret meget længere, end til det er publiceret i radio, i tv, på nettet eller i en avis. Og hvis de gør, er det ofte i en lidet flatterende rolle som indpakning af fisk...

Ganske anderledes med et interview med Helle Thorning-Schmidt (S) i Politiken lige før jul sidste år.

I interviewet sagde den tidligere socialdemokratiske statsminister om lærerkonflikten i 2013, at ”da vi besluttede lockouten, vidste vi godt, at den formentlig ville komme til at ligge oven i første maj”.

Ordene var citeret og korrekt gengivet fra journalistens båndoptager, men blev efterfølgende dementeret og rettet til, at regeringen havde besluttet at ”afslutte” lockouten.

Det oprindelige citat – som hævdedes at være en fortalelse – mere end antydede, at regeringen sammen med Kommunernes Landsforening havde en drejebog for, hvordan lærerne skulle tvinges til nye arbejdstidsregler – en vigtig forudsætning for den folkeskolereform, der samtidig blev forhandlet.

Og det blev derfor af Danmarks Lærerforening set som noget nær en tilståelse.

Senest er forløbet i 2013 blevet livligt diskuteret på lærerforeningens kongres, som slutter i dag.

Og i de seneste par uger har flere medier fulgt op på en ny bog, ”Søren og Mette i benlås”, hvori tidligere SF-formand og erhvervsminister Annette Vilhelmsen, siger, at hun ”blev næsten lettet”, da hun læste Politiken-interviewet med Thorning-Schmidt. ”For nu sagde hun endelig tingene, som de var.” Hvad den tidligere regeringschef mener om sin eksministers udlægning, har det indtil et Berlingske-interview i går ikke været muligt at få svar på. Og måske er det stadig så som så med et svar: ”Jeg er ikke sikker på, hvad Annette Vilhelmsen siger, men hvis hun siger, at regeringen besluttede folkeskolereformen, så er det fuldstændig rigtigt.”

For det var jo ikke det, Vilhelmsen sagde.

Også Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har i benlås-bogen fortalt om forløbet i 2013 og om et møde på statsministerkontoret, hvor det for ham stod klart, at ”det hele var lagt til rette på forhånd”.

Heller ikke det genkender Helle Thorning-Schmidt i gårsdagens Berlingske: ”Jeg har ikke mere at tilføje til den sag. Jeg har sagt, hvad jeg har lyst til at sige. Og jeg synes egentlig, at sagen står ret klart.”

Den sidste sætning vil formentlig et stort flertal af landets folkeskolelærere være lodret uenige i. Med formand Anders Bondo Christensen i spidsen kæmper de en legitim, faglig kamp for deres udlægning af 2013-forløbet.

For selvom der med arbejdsmarkedsforsker Dorthe Pedersens ord i Deadline på DR 2 tirsdag aften ”ikke er nogen rygende pistol”, er der mange ubesvarede spørgsmål. Og der er masser at arbejde videre med for nysgerrige journalister. Ikke mindst for at finde ud af, hvem der egentlig har sagt hvad og hvornår.

Til citat. Eller ikke til citat.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af P1-programmet ”Mennesker og medier”.