Kurt Strand: Nyt program på TV2 News er tv, hvor der er risiko for at blive klogere

I ”Lippert” på TV2 News stiller Søren Lippert enkle spørgsmål, lytter og følger op. Afbryde gør han kun, når han kan høre, at der ikke kommer svar på et spørgsmål

Her ses Søren Lippert tidligere på året interviewe til Altingets sommermøde.
Her ses Søren Lippert tidligere på året interviewe til Altingets sommermøde. . Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Nicolai Wammen: Hvad er det, du kan, som Rasmus Prehn ikke kan?”.

Spørgsmålet til den socialdemokratiske finansminister om hans evner i sammenligning med partifællen og fødevareministen blev stillet som det allerførste i udsendelsen ”Lippert” onsdag aften på TV2 News. Et relevant spørgsmål på bagkanten af ugens politiske enighed om en klimaaftale for landbruget, der frem mod 2030 skal sænke sit CO2-udslip med næsten otte millioner tons.

Wammens svar var – ikke overraskende – at han ikke har overnaturlige kræfter, men at ”der var vilje hele vejen rundt om bordet” til at lave en aftale, der inkluderer alle Folketingets partier. Men, som det også fremgik, var det nok 3,8 milliarder ekstra kroner på forhandlingsbordet, der endte med at få blandt andre Venstre og Det Konservative Folkeparti med efter flere ugers tovtrækkerier.

Og penge er jo lige netop, hvad der ofte skal til i politiske forhandlinger for at tilgodese alles interesser. At den endelige aftale derfor faldt på plads ikke i Prehns, men i Wammens ministerium, er således et tydeligt symbol på den magt, der er bag murstenene i den røde bygning på Christiansborg Slotsplads nummer 1. En magt, som med et dyk i pengekassen kan sikre brede politiske aftaler, hvor alle deltagende partier efterfølgende kan prale af de lunser, netop de har fået.

Interviewer Søren Lippert fik dygtigt finansministeren til at sætte ord på processen med sin veludviklede og tålmodige spørgeteknik, der hver uge insisterer på svar fra politikerne i gæstestolen.

Lipperts metode er, at han stiller enkle spørgsmål, lytter og følger op. Afbryde gør han kun, når han kan høre, at der ikke kommer svar på et spørgsmål. Eller hvis interviewet bevæger sig ud ad en ligegyldig tangent.

Nok så vigtigt er der tid til at lade svar fylde mere end en enkelt hovedsætning eller to. Således også i onsdagens Wammen-interview, hvor der ud over processen også blev sat ord på noget af indholdet i de omlægninger, landbruget skal gennemføre. Flere spørgsmål cirklede – helt relevant – om risikoen for tab af arbejdspladser. At netop dét tema var lidt en øm tå hos Nicolai Wammen, viste flere udenomssvar, men takket være den insisterende interviewer nåede vi frem til, at der nok vil ryge en del arbejdspladser, men at nye og andre vil komme til.

”Og det kan jo godt være, at det er nogle andre arbejdspladser i 2030, end det er i dag,” lød det fra Wammen.

Hvilket jo egentlig ikke burde være særlig kontroversielt, for hvis den grønne omstilling skal lykkes, er der jo logisk set noget, som ikke skal produceres. Eller også skal det laves på en anden måde end i dag. Nye teknologier skal hjælpe til, og selvom der tydeligvis er en del fugle på taget i landbrugsaftalen, så lykkedes det ikke desto mindre at få rimelig god indsigt i både dens tilblivelse og indhold i løbet af den halve time med ”Lippert”.

Det var nemlig tv af den nogle gange sjældne slags, hvor der er reel risiko for at blive klogere.

Kurt Strand er journalist og forfatter.