Kurt Strand: Peter Brixtofte fortrød ikke ”en skid”. Jeg forstår godt hans ord

Peter Brixtoftes storhed blev afløst af et forudsigeligt fald. Se selv hvordan i den aktuelle serie, der også er tilgængelig på DRTV.

Den tidligere Venstre-borgmester i Farum Peter Brixtofte blev i alt idømt fire års fængsel for blandt andet groft mandagsvig.
Den tidligere Venstre-borgmester i Farum Peter Brixtofte blev i alt idømt fire års fængsel for blandt andet groft mandagsvig. Foto: Bent K. Rasmussen/Ritzau Scanpix.

”Hej, det er Peter. Jeg har lige noget, jeg vil fortælle dig. Måske noget til et nyhedsindslag…”.

Han ringede jævnligt, Farums Venstre-borgmester Peter Brixtofte, da jeg i sidste halvdel af 1980’erne arbejdede på Københavns Radio, det nuværende P4 København. Og ganske som mine kolleger vidste jeg, at han ofte havde noget i ærmet, som virkede nytænkende og visionært.

Erindringen om den driftige bykonge rinder mig i hu efter de første to afsnit af DR 2’s dokumentarserie ”Brixtofte – helt, skurk, far”, som også tidligere har været omtalt på denne plads. Seriens første afsnit fokuserede blandt andet på kreative løsninger, som sikrede pladsgaranti til alle børn, pc’er til skoleeleverne og gratis rejser til sydens sol for kommunens pensionister. Men i andet afsnit, sendt onsdag aften, krakelerede det meste. Ikke mindst med eksempler på uigennemskuelige pengestrømme fra kommunekassen til den lokale fodboldklub, som i Brixtoftes optik skulle udvikles til et dansk svar på FC Barcelona, og som lige nu – med navnet FC Nordsjælland – ligger på en syvendeplads i Superligaen.

Fodboldpengene var sammen med andre økonomiske tryllenumre et yndet mål for mange journalister. Selv forsøgte jeg i et tv-interview i 2001 at få Peter Brixtofte til at erkende besynderlighederne i pengestrømmene mellem kommunen og fodboldklubben. Men som et klip fra interviewet viser i dokumentarserien, lykkedes det ham igen og igen at bortforklare og bagatellisere det, der foregik.

Først da to B.T.-journalister med hjælp fra blandt andre oppositionspolitikere og tidligere ansatte i Farum Kommune tog fat, begyndte bolden at rulle den gale vej for Brixtofte. Tillige blev et massivt rødvinsforbrug på skatteydernes regning afsløret, og i begyndelsen af 2003 blev de to journalister hædret med Cavlingprisen. Sidenhen blev kommunen sat under administration, og nogle år senere takserede et par retsinstanser fiksfakserierne til i alt fire års fængsel.

Dommene rystede Brixtofte, som i egen selvforståelse blot havde forsøgt at give sine borgere mest muligt for skattekronerne. En selvforståelse, der flere gange brød med gældende lovgivning for kommuner, men som samtidig høstede anerkendelse fra ledende Venstre-folk som Anders Fogh Rasmussen, Thor Pedersen og Lars Løkke Rasmussen. Men da virkeligheden blev kendt, blev det samtidig bekræftet, at venskaber i det politiske landskab er en flygtig affære.

Peter Brixtofte døde i 2016 og nåede i et B.T.-interview få måneder inden at slå fast, at han ikke fortrød ”en skid”. Selvom en smule selvransagelse havde været klædeligt, forstår jeg godt hans ord. Og jeg har det nok som mange andre, der fulgte eksperimenterne i Farum. Nemlig at det er brandærgerligt, at en borgmester med masser af oplagt gode idéer – blandt meget andet en effektiv integrationsindsats – ikke magtede at sætte grænser for sig selv. Derved blev hans storhed afløst af et forudsigeligt fald. Se selv hvordan i den aktuelle serie, der også er tilgængelig på DRTV.

Kurt Strand er journalist og forfatter.