Kurt Strand: Sygeplejerskerne er i gang med en umulig kamp

I medierne har sygeplejerskerne umådelig svært ved at trænge igennem

Strejkende sygeplejersker på en af deres jævnlige protest-cykelture.
Strejkende sygeplejersker på en af deres jævnlige protest-cykelture. Foto: Johanne Teglgård Olsen.

”Jeg kan ikke komme i gang med min dagligdag, overhovedet ikke,” lød det tirsdag aften fra Dorthe Østergaard i TV 2’s sene nyhedsudsendelse. Hun er efter en knæoperation og manglende genoptræning én af mindst 55.000 mennesker, som er direkte berørt af den nu to måneder lange sygeplejerskekonflikt.

Også TV Avisen på DR 1 havde fat i den lange konflikt, fordi der samme dag havde været gjort endnu et forsøg på at løse den ved det forhandlingsbord, hvor Dansk Sygeplejeråd mødes med modparten, Danske Regioner. Resultatet var – som flere gange tidligere – en konstatering af, at de ikke kunne blive enige om en løsning.

Dermed er bolden spillet endnu tættere på Christiansborg, hvor det dog næppe er sygeplejerskekonflikten, der lige nu fylder i politikernes hoveder, men derimod den fortsat desperate situation i Afghanistan.

Også i medierne har sygeplejerskerne umådelig svært ved at trænge igennem, og det var nærmest symptomatisk, at de sene nyheder tirsdag på DR 1 og TV 2 havde placeret indslagene om den fastlåste konflikt 14 og 17 minutter nede i udsendelserne. Forklaringen er ikke kun Afghanistan, men også, at dækningen er ramlet ind i den træthedsmur, der findes på alle nyhedsredaktioner. For når der ikke rigtig sker noget nyt, vil der gang på gang være dømt status og gentagelser, og den slags trætter ikke bare journalister og redaktører, men også seerne. Og når nyhedsindslagene tilmed bliver vinklet med såkaldte cases – mennesker, som er direkte berørt af konflikten – bliver det i den brede offentlighed stedse vanskeligere at forklare meningen med den.

Dét ved sygeplejerskernes formand, Grete Christensen, selvfølgelig godt. Sporene fra tidligere strejker skræmmer. Tilmed har resultaterne historisk ligget et godt stykke fra de oprindelige krav og ikke mindst de millioner af kroner, der er brugt på at lønne konfliktende medlemmer.

Derfor venter både hun og regionernes topforhandler, socialdemokraten Anders Kühnau, på et politisk indgreb fra Christiansborg.

At det ikke er kommet før, er lidt overraskende, men måske er forklaringen, at konfliktens konsekvenser indtil videre har været relativt begrænsede. Imens tømmes strejkekassen, og sygeplejerskerne må formentlig imødese en lønstigning så lille, at den ikke rækker til andet end lidt mere salt på ægget.

Samtidig vil den højt besungne ”danske model” – hvor det er arbejdsmarkedets parter og ikke politikerne, der fastlægger løn- og arbejdsvilkår – endnu en gang fremstå som en illusion. Ikke mindst på sundhedsområdet, hvor en virkelig omfattende og effektiv strejke potentielt kan koste menneskeliv.

Knæopererede Dorthe Østergaard støtter sygeplejerskernes krav om mere i løn. Men håber på, at politikerne snart griber ind: ”De skulle have gjort det for længst,” sagde hun i rollen som TV 2 Nyhedernes case tirsdag aften. Og satte dermed en tyk streg under, at sygeplejerskerne er i gang med en umulig konflikt.

Kurt Strand er journalist og forfatter.