Kurt Strand: VM i håndbold viser, hvorfor vi har brug for flow-tv

Både TV 2 og DR arbejder sig langsomt væk fra flow-tv, men det mesterskab i håndbold, der spilles lige nu, viser, at flow-tv kan noget, som digitalt tv ikke kan, skriver Kurt Strand

Målmand Niklas Jacobsen jubler sammen med danske fans under kampen mellem Danmark og Egypten mandag.
Målmand Niklas Jacobsen jubler sammen med danske fans under kampen mellem Danmark og Egypten mandag. Foto: Johan Nilsson/AFP/Ritzau Scanpix.

”Den ender med en pynter fra Egypten. Niklas Landin gider ikke engang tage bolden ud af målet. Danmark vinder 30-25 og tager førstepladsen i denne mellemrundepulje. Et virkelig veludført stykke arbejde…”.

Mens TV 2’s kommentator rundede endnu en dansk herrehåndboldsejr af mandag aften, rungede ”sejren er vor, vi har vundet, sejren er vor” fra omkring 12.000 rød-hvide publikummer i Malmö Arena. Adgangsbilletten til kvartfinalen var sikret, og i aften er det vind eller forsvind, når Landin, Hansen, Gidsel og deres holdkammerater møder Ungarn i Stockholm. Tusinder er på vej til den svenske hovedstad, og klokken 18 onsdag aften vil omkring halvanden million følge kampen i tv. At tallet bliver væsentligt højere, end det er sædvane for tv-udsendelser, er selvfølgelig et gæt, men med mellem 1,2 og 1,5 millioner sofapublikummer til Danmarks seneste kampe mod Kroatien, USA og Tunesien er der gode chancer for endnu en topplacering på seertallenes ugentlige top-20-liste.

Bugnende reklameblokke før kampstart, i pausen og lige efter slutfløjtet er en logisk følge af de høje seertal. Her er der mulighed for at komme i kontakt med langt flere end normalt i højtråbende forsøg på at afsætte for eksempel elbiler med længere rækkevidde, charterrejser til der, hvor solen altid skinner, og nye smartphones med større skærm.

Udtrykt med en fed kliché er målet fuldt. Og håndbold er, som jeg skrev på denne plads ved et tidligere VM, godt fjernsyn. Bolden bliver spillet her og nu, det gælder Danmarks videre skæbne i turneringen, og omkring alle mulige slags skærme kan vi sammen juble, sukke eller bide negle.

Men det store flow-fællesskab, når holdbolden kastes rundt med svimlende hastigheder, er ingen selvfølge. Alene rettighederne til at vise kampene koster så meget, at hverken DR eller TV 2 har råd til at sætte sig på alle kampe. Heldigvis er de to statsejede public service-stationer for det meste gode til at samarbejde og dele i porten. Det gælder også både vinter- og sommer-OL fra 2026 til 2032, som DR og TV 2 sammen sikrede sig rettighederne til i sidste uge.

Ud over rettigheder er stærke faglige kompetencer afgørende for at få formidlet de store sportsbegivenheder, så ikke kun nørderne hænger på. Dygtige fotografer, vidende kommentatorer og tidligere topspillere med konkret indsigt er vigtige for at få den store livemaskine til at fungere. Og det vil der også blive nikket ja til i cheflagene både i DR Byen på Amager og på Kvægtorvet i Odense.

Alligevel har DR med en omfattende digitaliseringsplan erkendt, at der bliver flyttet ressourcer fra indhold og substans til teknik. En lignende øvelse er i denne uge igangsat på TV 2, og heller ikke dér er det en selvfølge, at vigtige kompetencer overlever, så der også fremover er evner til at lave ordentligt flow-tv live. Uanset om det er håndbold, nytårstaler eller politiske kriser, der er i kameralinsernes fokus.

Kurt Strand er journalist og var ansat i DR 1985-2010. Siden da selvstændig med opgaver for blandt andet DR, TV 2 og TV 2-regionerne.