Kvinders rettigheder trues på globalt plan

Fremskridt er afløst af modstand fra konservative og religiøse kræfter verden over, der vil forhindre, at kvinders rettigheder forbedres, skriver vicegeneralsekretær i Amnesty Internationals danske afdeling Trine Christensen

Kvinders rettigheder trues verden over, skriver vicegeneral i Amnesty Internationals danske afdeling.
Kvinders rettigheder trues verden over, skriver vicegeneral i Amnesty Internationals danske afdeling. Foto: OMAR SOBHANI/ Denmark.

DE NÆSTE 10 ÅR vil 142 millioner piger under 18 år sandsynligvis opleve at blive giftet bort. Og for disse børn vil den hyppigste dødsårsag skyldes fødsler, blandt andet fordi deres kroppe endnu ikke er færdigudviklede.

Kvinder og piger over hele verden fratages retten til at bestemme over deres egen krop. Hvilken partner de vil have, hvornår og om de vil have børn, om de må bruge prævention, om de må gå til lægen. Helt grundlæggende menneskerettigheder.

Desværre lader udviklingen til at gå i den forkerte retning. I 1994 fik FNs Befolkningsfond opbakning fra 179 lande til en ambitiøs handlingsplan for kvinders seksuelle og reproduktive rettigheder.

Men de seneste 10 år er fremskridt afløst af modstand fra konservative og religiøse kræfter verden over, der forsøger at forhindre, at kvinders rettigheder forbedres.

Udenrigsministeriet og Danida betegner denne fløj som indædte abortmodstandere, der alene vil acceptere det traditionelle familiemønster.

REGERINGER I forskellige dele af verden ser igennem fingre med børneægteskaber og voldtægt inden for hjemmets fire vægge. Det er ufatteligt i det 21. århundrede, og vi bør her på den internationale kvindedag i dag sætte fokus på både problemet og på løsningerne.

Om få dage begynder et møde i FNs Kvindekommission, hvor medlemslandene sætter ligestilling på dagsordenen. Mødet er helt afgørende for at sikre, at kvinderettigheder bliver et ufravigeligt punkt ved de kommende FN-forhandlinger om bekæmpelse af fattigdom til september.

Danmark spiller en vigtig rolle, fordi vi kan være med til at sikre ambitiøse anbefalinger med fokus på, at alle lande forpligter sig til at beskytte piger og kvinder i deres lovgivning.

Mange landes lovgivninger opfordrer nemlig direkte til krænkelser af kvinders rettigheder.

I Marokko begik 16-årige Amina selvmord efter hun blev tvunget til at gifte sig med den mand, der voldtog hende. Marokkansk lov tillod hendes voldtægtsmand at slippe for straf, hvis han giftede sig med hende.

I El Salvador er abort ulovlig, selv i de tilfælde, hvor graviditeten skyldes en voldtægt, eller hvor kvindens liv er i fare. I Irland risikerer kvinder 14 års fængsel for at få en abort.

Danmark har indtil videre gjort et stort stykke arbejde for at fremme kvinders rettigheder på globalt plan. Lad os sikre at presset fastholdes, så vi igen får sat skub i kvinders seksuelle og reproduktive rettigheder.

Trine Christensen er vicegeneralsekretær i Amnesty Internationals danske afdeling