LA-politiker: Krav om symbolfri hospitaler er beklageligt, men nødvendigt

På hospitaler er det patienten, der er i centrum, og derfor bør den ansattes behov for at bære ideologiske symboler ikke efterkommes, skriver Marianne Mørk Mathiesen

Marianne Mørk Mathiesen.
Marianne Mørk Mathiesen. Foto: Jakob Fynsk.

DEN 20. DECEMBER beklager Lars Jødal her i avisen, at jeg som regionspolitiker har foreslået, at regionens hospitalsansatte skal fremstå idiologisk, politisk og religiøst neutrale.

Lars Jødal er ked af mit forslag, da han på arbejde selv bærer et diskret kristent kors om halsen. Jeg forstår godt Lars Jødals frustration, for hvordan skulle dette kunne genere nogen.

I de seneste mange år er det imidlertid sådan, at Danmark har modtaget mennesker fra andre kulturer med andre vaner. Specielt den muslimske kultur har tradition for meget synlige religiøse beklædningsgenstande. Jeg forventer, at denne synlighed vil inspirere andre ideologier til også at bære synlige idiologiske kendetegn på arbejde.

ET HOSPITAL ER IKKE en almindelig arbejdsplads. Her kommer patienter, som er syge og måske chokerede og derfor uden for deres normale kontekst. Syge mennesker skal behandles nænsomt af et neutralt personale, som ikke flasher deres ideologiske eller politiske budskaber.

En gynækolog har ligeså så stor ret til at bære for eksempel en badge mod fri abort som en religiøs læge har ret til at bære en hijab. Som politiker bør jeg være fremsynet og have forudset denne problematik, hvorfor jeg har foreslået et symbolfrit dress-kodeks for hospitalsansatte.

Lars Jødal må gerne bære religiøse symboler i fritiden eller på arbejde, hvis han er ansat i administration. På hospitaler er det patienten, der er i centrum, og derfor bør den ansattes behov for at bære ideologiske symboler ikke efterkommes.

Marianne Mørk Mathiesen er folketingskandidat og regionsrådsmedlem i Region Syddanmark for Liberal Alliance.