"Lad dog medarbejderne i sundhedsvæsenet selv beslutte, hvad der er vigtigt"

Politikerne burde udvise mere ydmyghed over for et sundhedsvæsen, de ikke forstår. Det mener de praktiserende lægers tidligere formand Christian Freitag, der nu selv vil i Folketinget

Arkivfoto.
Arkivfoto. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Sundhed står til at blive det dominerende tema i den kommende valgkamp, viste en Megafon-rundspørge i juli. Det skorter ikke på slagkraftige emner at tage af for markeringsivrige politikere, der søger folkets gunst i stemmeboksen. For hvem af dem kan løsne knuden med de voksende ventelisterne til undersøgelser og operationer? Skaffe flere praktiserende læger i yderområderne? Eller afhjælpe den kroniske mangel på personale på vores plejehjem? Og manglen på sygeplejersker alle vegne? For slet ikke at tale om det længe forsømte smertensbarn – psykiatrien.

Men inden folketingskandidaterne kaster om sig med løfter, der tager sig godt ud i en vælgerpjece, burde de måske begynde med at erkende, at de er dybt vand. Det mener Christian Freitag, tidligere formand for De Praktiserende Lægers Organisation, PLO, som i juli udtalte til online-mediet Sundhedsmonitor, at ”Christiansborg simpelthen ikke er dygtig nok til at træffe de rigtige beslutninger.” Nu stiller han selv op til Folketinget for Det Konservative Folkeparti. Freitag er praktiserende læge i det velhavende Holte og stiller op i Slagelse-kredsen, hvor den socioøkonomiske profil og middellevealderen er noget mindre gunstig end i hans hjemkommune.