Lad os anerkende de brave koldkrigere

Instruktøren Ida Grøn har lavet en dokumentar om sin farfar. Udsendelsen blev vist på DR 1 i onsdags. –

Instruktøren Ida Grøn har lavet en dokumentar om sin farfar. Udsendelsen blev vist på DR 1 i onsdags. Foto: Bullitt Film/DR

”Min farfars hemmelig krig” var både koldkrigs- og familiehistorie, historien om et hemmeligt netværk og de hemmeligheder, som også er hemmeligheder for de allernærmeste, skriver Jesper Bacher.

Man skulle være et misantropisk skarn, om man savnede den kolde krig. Jerntæppet ned gennem Europa, Øst- og Vestblokken og risikoen for et atomart ragnarok er heldigvis en saga blot. Alligevel er jeg på en måde glad for, at jeg husker slutningen af den kolde krig. Det skærpede den demokratiske bevidsthed, at frihedens fjender var så nærværende og markante, og min første politiske overbevisning var en udtalt antikommunisme.

Den kolde krig blev heldigvis ikke varm, i hvert fald ikke i Europa og USA, men bag linjerne blev der også kæmpet, og kom det ikke til store slag, så kæmpede efterretningstjenesterne deres slag. Således oprettede den amerikanske efterretningstjeneste CIA hemmelige netværk i de vestlige lande, deriblandt Danmark, der i tilfælde af invasion fra Østblokken skulle tjene som femte kolonne bag fjendens linjer, berede vejen for en modinvasion og holde et vågent øje med de kredse, som kunne mistænkes for demokratisk illoyalitet.

Var instruktøren Ida Grøns farfar medlem af et sådant netværk? Det var spørgsmålet i dokumentaren ”Min farfars hemmelige krig”, som onsdag aften løb over skærmen på DR 1. Det var Ida Grøns far, som havde

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.