Læge og generalsekretær: Nej, det er ikke sikkert for syrere at rejse hjem

Syrien lyder unægteligt ikke som et land, hvor man har lyst til at feriere – især ikke hvis man er flygtning derfra, mener de to skribenter

Dansk-syriske Saadou Mourched hævder i et tidligere indlæg i Kristeligt dagblad, at Damaskus-regionen er sikker for syrere at rejse til. Bassam Khabieh/Reuters/Ritzau Scanpix
Dansk-syriske Saadou Mourched hævder i et tidligere indlæg i Kristeligt dagblad, at Damaskus-regionen er sikker for syrere at rejse til. Bassam Khabieh/Reuters/Ritzau Scanpix.

”Regeringen siger, at der er skabt sikre forhold i Damaskus-regionen, og den vurdering mener jeg er helt korrekt og kan bekræftes af ikke mindst de mange syrere, som flyver hjem på ferie nu.”

Sådan sammenfatter dansk-syriske Saadou Mourched sit indlæg i Kristeligt Dagblad den 6. juli. Hvem ”de mange syrere” egentlig er, giver indlægget ikke noget svar på, og selv om nogle af det syriske regimes herboende tilhængere ganske rigtigt ferierer i præsident Assads slagtehus – og på den baggrund bør have deres opholdstilladelse her i Danmark revurderet, er der ikke belæg for påstanden om ”de mange syrere, som flyver hjem på ferie nu”.

Her skulle Saadou Mourched, der præsenterer sig som journalist og projektansvarlig, have været mere grundig i sin research, inden han gik til tasterne. For end ikke den danske regering kan bekræfte, at syrerne i stort tal flyver hjem på ferie, hvilket kan have den konsekvens, at de mister deres opholdstilladelse. Tværtimod: Antallet af sager kan tælles på én hånd.

Ifølge en ny opgørelse fra Flygtningenævnet er der kun fem eksempler på flygtninge, der har fået deres opholdstilladelse inddraget efter at være rejst på ferie – eller med andet formål – i det land, han/hun er flygtet fra. Og denne opgørelse dækker vel at mærke perioden fra den 1. januar 2015 til den 19. maj 2021 og ikke udelukkende syrerne her i Danmark, men alle flygtningene uanset nationalitet.

Desværre er Saadou Mourched ikke alene om at trække ”feriekortet” i argumentationen for, at det er i orden – og sikkert – at hjemsende syriske flygtninge til præsident Assads slagtehus. Også flere danske politikere har forarget spurgt, hvorfor Danmark skal give ophold og beskyttelse til syriske flygtninge, hvis de alligevel rejser til Syrien på ferie.

Men forargelsen bygger altså mere på mavefornemmelser end på fakta, og læser man den seneste rapport fra EU’s asylstøttekontor (EASO) offentliggjort i juni i år, er der heller ikke noget, der taler for, at Syrien er det mest oplagte feriemål for landets millioner af flygtninge.

Rapporten ”Syria: Situation of returnees from abroad” opregner en lang række problemer, farer og straffeforanstaltninger, som en syrisk flygtning skal forberede sig på, hvis han/hun tager tilbage.

Eksempelvis kan en syrer miste sit statsborgerskab, hvis vedkommende har været ude af Syrien og opholdt sig i et ikke-arabisk land i mere end tre år uden at have været i forbindelse med de syriske myndigheder. Samtidig kræves det, at en syrisk flygtning søger om tilladelse på landets ambassader/konsulater, hvis vedkommende vil vende tilbage til de regeringskontrollerede dele af Syrien, og de omfatter som bekendt hovedstaden Damaskus og omegn.

Afgørelsen træffer de syriske myndigheder blandt andet på baggrund af et sikkerhedstjek af de flygtninge, der vil tilbage, men selv en sikkerhedsgodkendt flygtning kan ikke vide sig sikker. De syriske myndigheder fortætter med at arrestere, tilbageholde, forhøre og torturere flygtninge, der vender tilbage, påpeger EU asylstøttekontor, og de, der i særlig grad er i risikozonen, er ikke kun de flygtninge, der har taget del i regeringskritiske protester eller er medlemmer af oppositionen. Også de flygtninge, hvis pårørende har protesteret eller er en del af oppositionen, de, der har forladt Syrien illegalt, de, der vender tilbage fra lande, der er fjendtligt indstillet over for styret i Syrien, og de kvinder og børn, hvis ægtemand, far eller broder er ”forsvundet” risikerer overgreb.

Det lyder unægteligt ikke som et land, hvor man har lyst til at feriere – især ikke hvis man er flygtning derfra.

Tim Whyte er generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, og Haifaa Awad er læge og aktivist.