Lægeformand: Familielægens grundige kendskab til borgeren er vigtigt for de mest sårbare borgere

Mange danskere er uden adgang til en fast læge. Men vi bør ikke droppe familielægen, siger formanden for de praktiserende læger, Jørgen Skadborg. De mest sårbare borgere har brug for den faste kontakt

80 procent af danskerne kontakter sjældent deres læge. Men for de sidste 20 procent, er den personlige relation vigtig, mener Jørgen Skadborg (billedet).
80 procent af danskerne kontakter sjældent deres læge. Men for de sidste 20 procent, er den personlige relation vigtig, mener Jørgen Skadborg (billedet). Foto: Palle Peter Skov.

Er det på tide at aflive den romantiske myte om familielægen som en konstant relation i borgernes tilværelse? Det diskuterer læger, politikere og forskere i denne tid.

Kritikere mener, at tiden er løbet fra idealet. Når en praksislæge i gennemsnit har mere end 1600 patienter, og der er afsat mellem 5 og 15 minutter til en konsultation, er det nemlig så som så med muligheden for at opbygge en tillidsfuld relation – og da slet ikke et kendskab til patientens eller hele familiens situation, lød det fra professor emerita Signild Vallgårda i et debatindlæg i Politiken. Og da de fleste lægehuse i dag er bemandet med mere en én læge, er det heller ikke sandsynligt, at man som borger vil møde den samme læge hver gang – slet ikke i akutte tilfælde. Lægerne burde i stedet besinde sig på, hvad der er det muliges kunst i en tid med stor mangel på praktiserende læger, mente hun.