Prøv avisen
Debat

Lægernes opgave er at reducere lidelse og ikke at fjerne ham eller hende, der lider

Forstår lægerne bag forslaget ikke, at selv et kort liv kan have dyb mening? Ved de ikke, at hæmmede funktioner kan være en egen vej til et godt og værdigt liv? Arkivfoto. Foto: Peter Hove Olesen

Forstår lægerne bag forslaget om aktiv dødshjælp ikke, at selv et kort liv kan have dyb mening? spørger formanden for Kristelig Handicapforening, Thomas B. Mikkelsen

Et nyt forslag fra foreningen Læger for aktiv Dødshjælp får det til at fryse i mig. Foreningen har fremlagt et lovforslag, som skal gøre det tilladt at slå svært handicappede nyfødte eller alvorligt syge børn ihjel.

I forslagets paragraf 9 lyder det, at ”barmhjertighedsdrab på svært handicappede nyfødte eller alvorligt syge børn uden udsigt til bedring er tilladt, når forældrene har bedt om det, og mindst tre læger, heraf mindst en med specialistuddannelse på organområdet, er enige.”

Forstår lægerne bag forslaget ikke, at selv et kort liv kan have dyb mening? Ved de ikke, at hæmmede funktioner kan være en egen vej til et godt og værdigt liv? Har de mon overvejet, hvilket enormt pres en sådan lov vil lægge på forældre til meget syge børn? Og hvornår er man rask nok til, at man må få lov til at leve?

I øvrigt udgør tre lægers bedømmelse ingen saglig garanti for, at der træffes en korrekt beslutning. Søger man længe nok, vil man altid kunne finde tre læger, der af ideologiske årsager vil træffe beslutning om aktiv dødshjælp.

Lægerne fra foreningen skriver på deres hjemmeside, at de arbejder af medfølelse og ud fra et hensyn til folks selvbestemmelse. Spædbørn kan naturligvis ikke selv formulere et ønske om at dø. Og jeg mener, at vi som samfund må acceptere, at der er områder i tilværelsen, som vi hverken kan, må eller skal være herrer over.

Tilbage i 2015 udtalte den britiske teolog Michael Banner til Kristeligt Dagblad:

”På en måde handler debatten om dødshjælp om at reducere lidelse, og naturligvis er det et vigtigt mål at reducere lidelse. Men at eliminere lidelse er et for simpelt mål i sig selv. Et liv med lidelse kan have mening og værdi, hvis det bliver levet på en særlig måde. Og fortalerne for aktiv dødshjælp er ofte så fokuserede på, at det vil være medfølende at eliminere lidelsen.”

Lægernes opgave er at reducere lidelse og ikke at fjerne ham eller hende, der lider.

Thomas B. Mikkelsen er formand for Kristelig Handicapforening og leder af Menighedsfakultetet.