Fjern blasfemiparagraffen af hensyn til ofrene

Den danske blasfemilov anvendes helt konkret til at forsvare bevarelsen af blasfemiparagraffer i andre lande, skriver leder af Menighedsfakultetet i Aarhus

De virkelige ofre for blasfemiparagraf er ikke danskere, der får krænket deres religiøse følelser. Det er derimod mennesker som Basuki Tjahaja Purnama, der idømmes lange fængselsstraffe for almindelig religionskritik, skriver Thomas Bjerg Mikkelsen.
De virkelige ofre for blasfemiparagraf er ikke danskere, der får krænket deres religiøse følelser. Det er derimod mennesker som Basuki Tjahaja Purnama, der idømmes lange fængselsstraffe for almindelig religionskritik, skriver Thomas Bjerg Mikkelsen. Foto: Kristelig Handicapforening.

KIRKEMINISTER Mette Bock (LA) foreslår, at blasfemiparagraffen fjernes, som det fremgik af Kristeligt Dagblad den 10. maj. Det synspunkt bakker jeg fuldt op.

Blasfemiparagraffer bliver rundt om på kloden brugt til at undertrykke og forfølge minoriteter. Det gælder for eksempel i lande som Pakistan og Indonesien.

Så sent som den 9. maj kunne man på DR’s hjemmeside læse, at Jakartas guvernør, den kristne Basuki Tjahaja Purnama, er blevet idømt to års fængsel for blasfemi mod islam. Guvernøren udtalte på et vælgermøde i efteråret 2016, at et vers i Koranen var blevet brugt til at narre vælgere til at tro, at muslimer ikke måtte blive ledet af ikke-muslimer.

For mig har hændelser som disse længe udgjort et væsentligt argument for at afskaffe vores egen blasfemiparagraf. Vi kan jo dårligt forlange af andre, at de skal holde op med at dømme for blasfemi, hvis vi selv har en paragraf i lovgivningen.

I et debatindlæg i Berlingske den 3. april henviser Jacob Mchangama, der er direktør for den juridiske tænketank Justitia, til en episode i Saudi-Arabien i 2015, hvor en pakistansk repræsentant for Den Islamiske Samarbejdsorganisation, OIC, fremhævede den danske blasfemiparagraf som tegn på almindelig accept af en global lov mod ”religionsforhånelse”.

Den danske blasfemilov anvendes altså helt konkret til at forsvare bevarelsen af blasfemiparagraffer i lande, hvor overtrædelse kan koste flere år i fængsel eller ultimativt dødsstraf.

JEG HAR MEGET LIDT forståelse for de mennesker, som vil bruge deres ytringsfrihed til at krænke andre menneskers religiøse følelser ved for eksempel at afbrænde bibeler eller koraner. Jeg kan også sagtens se for mig, hvordan den slags tåbelige handlinger engang i fremtiden kan fremmane en ny Muhammedkrise. Men jeg har altså vanskeligt ved at tro, at den danske blasfemiparagraf for alvor udgør en hindring for den slags episoder. Konsekvenserne ved at overtræde den nuværende lov vil næppe være andet end en overskuelig bødestraf.

De virkelige ofre er ikke danskere, der får krænket deres religiøse følelser. Det er derimod mennesker som Basuki Tjahaja Purnama, der idømmes lange fængselsstraffe for almindelig religionskritik.

Thomas Bjerg Mikkelsen er leder af Menighedsfakultetet i Aarhus.