Lektor tilslutter sig kritikken: DR har mistet orienteringen

Der er ingen tvivl om, at Danmarks Radio i disse år kæmper en kamp for at finde sine ben, skriver lektor og historiker Jes Fabricius Møller om de nye formater på DR

Det kan ikke være midler, der mangler i DR, skriver Jes Fabricus Møller, der mener, at der burde være råd til at producere to timers daglig nyhedsradio.
Det kan ikke være midler, der mangler i DR, skriver Jes Fabricus Møller, der mener, at der burde være råd til at producere to timers daglig nyhedsradio. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Ved årsskiftet nedlagde Danmarks Radio Orientering-redaktionen og erstattede den med en forkrøblet udgave af sig selv. Et to timers velredigeret nyheds- og baggrundsprogram med stof fra ind- og udland er blevet reduceret til en collage af podcasts med stof fra andre af husets redaktioner.

Podcast-formatet er der ikke noget i vejen med, hvis man bryder sig om en langsommere, konverserende stil tilsat lydeffekter og underlægningsmusik. Intensiteten fra live-udsendelserne er væk. Et emne, hvis indhold kunne berettige et indslag af 5-10 minutter, skal nu strækkes, så det passer til et kvarter eller en halv time. Det indebærer en stadig hyppigere forekomst af spørgsmål af typen: ”Det, jeg hører dig sige, er…” For noget skal tiden jo gå med.

Der er ingen tvivl om, at Danmarks Radio i disse år kæmper en kamp for at finde sine ben. Nøgleordet er "public service". Det er et omdiskuteret begreb, men for DR er det ganske konkret, idet det er udmøntet i den kontrakt, der er indgået med politikerne:

”Public service skal samle danskerne omkring et fælles udgangspunkt i dansk kultur, samfund og historie. DR skal være garanten for indhold, der rager så højt op og har så meget kvalitet, at det er relevant og bliver brugt af hele befolkningen og dermed skaber fælles referencer og understøtter den demokratiske samtale i Danmark.”

Danmarks Radio skal altså intet mindre end samle alle danskere. Engang gav det samlende sig selv, for der var ikke andet at samles om. I min barndom og ungdom (jeg er født i 1966) kunne man som udgangspunkt for en samtale stille spørgsmålet ”så du fjernsyn i går?” uden at skulle specificere det yderligere, for der var kun én kanal.

Vi talte heller ikke så meget om ”danskerne”. Det gav sig selv, at det var dem, vi var. DR’s public service-kontrakt er for så vidt et nostalgisk ønske om at skabe en institution, der på en intens, global mediekonkurrences stormomsuste vilkår skal kunne det samme, som Danmarks Radio kunne gøre i monopoltidens skærmede, nationale drivhus.

Alle drømmer om et nyt ”Matador”, der kan blive et fælles referencepunkt på tværs af generationer. Det kan naturligvis ikke lade sig gøre, og det skal vi måske heller ikke ønske os. Det er en tinde, som Danmarks Radio aldrig kommer til at bestige igen.

Men det burde som minimum kunne lade sig gøre at skabe et udbud, der lever op til de kvalitetskrav, som public service-kontrakten faktisk stiller. DR’s budget er på 3,8 milliarder kroner. Det er godt 400.000 kroner i timen, hele døgnet, alle årets dage. For de penge burde det kunne lade sig gøre at udbyde to timers daglig nyhedsjournalistik af høj kvalitet. At det ikke længere er defineret som en kerneopgave, er tegn på, at Danmarks Radio har mistet orienteringen.

Jes Fabricius Møller er lektor og historiker.