Lidenskabeligt tv-program er velegnet til agurketiden

Når sommeren bliver begivenhedsløs, er DR-programmet "Mord i middelalderen" godt tv til en agurketid, mener sognepræst Jesper Bacher

I "Mord i middelalderen" fortæller arkæolog Torben Svendrup lidenskabeligt om fortidens drab.
I "Mord i middelalderen" fortæller arkæolog Torben Svendrup lidenskabeligt om fortidens drab. Foto: Monday Productions ApS/DR.

Det er juli, og det burde være agurketid. Den sommerlige begivenhedsløshed plejer at indfinde sig, når feriefreden falder over landet. Men dette år lader den vente på sig.

Alligevel skal agurketiden nok indfinde sig i medierne og på sendefladen, og genudsendelser og gamle nyheder vil komme i en lind feriestrøm. Ja, jeg mener allerede at have set et tydelig tegn på fænomenet i form af serien ”Mord i middelalderen”, som for tiden løber over skærmen på DR 2.

Ikke alene handler serien om mord, som er begået i en fjern fortid, den er også fra 2016. Det er ganske vist ikke i middelalderen, men det er helt tilbage fra dengang corona var en mexicansk øl, og Dansk Folkeparti var det næststørste parti i Folketinget.

Agurketid eller ej, ”Mord i middelalderen” er ikke just en slatten grøntsag. Tværtimod kan gamle mord godt have nyhedens interesse, og ifølge straffeloven er der heller ingen forældelsesfrist for mord. Man kan også dårligt sige, at det er kedeligt at være i selskab med middelalderarkæologen Torben Svendrup, som sammen med Peter Kjær udgør værtsparret i ”Mord i middelalderen”.

Torben Svendrup mangler ikke frisprog eller faglig lidenskab. Torben Svendrup omtalte Erik Klipping som, det vi i dag ville kalde, ”et dumt svin” med den tilføjelse, at ”det der pæne billede, som Ingemann tegner, det er den rene bajlepis”. Torben Svendrup er sikkert god til latin, men det er vist ikke det, man plejer at kalde god latin i forskerkredse.

Der er noget forfriskende ved en fagmand, som ikke bare fortæller historien, men også tager stilling til den. Der kan selvfølgelig også udarte sig til ahistorisk moralisering. En anden historieformidler af rang, Palle Lauring, omtaler i øvrigt Erik Klipping som ”ganske dygtig og klog”.

Når Erik Klipping blev udsat for Torbens Svendrups hårde dom skyldes det, at ”Mord i middelalderen” dykkede ned i Danmarks sidste kongemord, mordet på Erik Klipping i Finderup Lade den 22. november 1286. Det er også noget rod med kongemord. Den, som dræber kongen, dræber ikke bare et andet menneske, men forbryder sig mod samfundsordenen. Godt, vi holdt op med det allerede i middelalderen. Man risikerer jo også at få noget så kedelig som en republik.

”Mord i middelalderen” endte med at frikende Marsk Stig, som i sin tid blev dømt for mordet på Erik Klipping, og i stedet peger programmet på Valdemar, hertug af Slesvig, som den sandsynlige bagmand bag det berømte attentat. Middelalderlige mord er ikke det ringeste agurketids-tv.

Jesper Bacher er sognepræst.