Prøv avisen
Debat

Svar på kritik af Luther-video til unge: Vi tager modtageren i hånden

Så vidt jeg husker fra min teenagetid, var alt, hvad der i en eller anden form handlede om det modsatte køn, noget, der optog en overvældende del af os i en meget stor del af døgnets timer. Det gælder vistnok stadigvæk, skriver formanden for præsidiet for Reformationsjubilæet. Foto: Billede fra filmen.

Det har intet at gøre med at ”tale ned til”, at man tager udgangspunkt i den kendsgerning, at teenagere er meget interesserede i det modsatte køn, skriver formanden for præsidiet for Reformationsjubilæet

”DER FOREGÅR INTET substantielt eller oplysende om Reformationen,” lød det i torsdagens lederartikel i Kristeligt Dagblad om en video, som præsidiet for Reformationsjubilæet har ladet producere til en yngre målgruppe på Facebook.

I stedet skulle den knap to minutter lange video ifølge lederartiklen være både blottet for ambitioner og tale ned til den unge målgruppe.

Lad os lige rekapitulere vilkårene for en animationsfilm om Reformationen på de sociale medier: En undersøgelse foretaget for præsidiet viser, at hver fjerde ung intet kendskab har til Reformationen. Samtidig viser al erfaring, at vi ikke skal regne med, at tålmodigheden på Facebook rækker længere end til at kigge med i højst 30 sekunder. Det er vilkårene.

Hvis vi skal nå den specifikke målgruppe, bør vi derfor følge et alment råd for god kommunikation: Tag modtageren i hånden og mød ham, hvor han er. Ikke hvor han burde være. Det kommer man vist længst med.

HVAD ER TEENAGERE uden viden om hverken Luther eller Reformationen da optaget af? Så vidt jeg husker fra min teenagetid, var alt, hvad der i en eller anden form handlede om det modsatte køn, noget, der optog en overvældende del af os i en meget stor del af døgnets timer. Det gælder vistnok stadigvæk. Den kendsgerning benyttes til at skabe opmærksomhed i videoen. Det har intet at gøre med at ”tale ned til”.

Derudover når de seere, der hænger på i et minut og knap 50 sekunder, at få at vide, at Luther var rebel, at han skrev 95 teser, blev udstødt af kirken og er årsag til, at vi ikke skal betale aflad. Ambitionerne kan jeg godt få øje på.

DET ER HELT FORVENTELIGT, at præsidiets video ikke falder i alles smag, men den unge målgruppe har delt og liket i stor stil på Facebook. Tilsyneladende er det alle andre end de unge selv, der ikke bryder sig om videoen. Til alle dem, som efterlyser noget andet end det rent opmærksomhedsskabende, kan jeg med glæde oplyse, at der kommer meget andet for dem fra præsidiet.

Men der kommer også fortsat en del rettet mod den unge målgruppe. De får flere film med en sprogbrug, der nok vil falde mere i lederskribentens smag. Der kommer desuden en podcast-serie om de 95 teser, tiden efter deres opslag, påvirkningen til Danmark og betydningen for folkekirken.

Der kommer en filmkonkurrence for alle klassetrin i folkeskolen. Der kommer over 500 arrangementer landet rundt, som primært er for den læsende og intellektuelle del af befolkningen. Man kan danne sig et overblik over aktiviteterne på luther2017.dk.

Så der er heldigvis så meget andet at interessere sig for end klassikeren om, at vi, der er over vores første ungdom, synes, at der tales for stereotypt og overfladisk blandt de unge.

Vi må ikke glemme, at Luther er for alle!

Jens Oddershede er tidligere rektor for Syddansk Universitet og formand for præsidiet for Reformationsjubilæet.