Prøv avisen
Debatinterview

Religionshistoriker: Luthers had og intolerance forsømmes i reformationsfejring

Der bliver tegnet et glansbillede af Luther i den officielle reformationsmarkering, mener religionshistoriker Jens-André Herbener, som er aktuel med Luther-kritisk hjemmeside og bog

Jens-André Herbener, du kalder reformationsmarkeringen ensidig og rosenrød. Hvor ser du det?

”Det ser jeg i alle de undladelsessynder, som de fleste protestantiske foreninger og hjemmesider begår, deriblandt den officielle luther2017.dk. De gør et stort nummer ud af at præsentere de lyse sider, men omtaler ikke – eller i hvert fald kun i lille omfang – hans mørke og dystre sider.”

Hvilke fagteologer er det, der ikke er klar over, at Luther har mørke sider?

”Jeg tror da, at alle fagteologer er klar over dette, men af en eller anden grund kommer det ikke ud. Jeg kan godt forstå, at lutheranere vil tegne et positivt portræt af Luther, men den brede formidling til befolkningen om Reformationen giver langtfra et dækkende billede. Og der er ikke mange, der læser fagteologiske bøger.”

Mange vil indvende, at professor Frederik Stjernfelts kritiske bog ”Syv myter om Martin Luther” har fået megen medieopmærksomhed. Har de ikke ret i det?

”Ork jo, han har fået masser af opmærksomhed, men det er værd at bemærke, at for hver eksklusivt Luther-kritiske bog i Danmark har vi nok 500, der tegner et grundlæggende positivt billede af ham. Stjernfelt har fået den opmærksomhed, som en kætter kan få.”

Men har Stjernfelts bog i år ikke fået mere opmærksomhed end mange af de bøger, der tegner et positivt billede af Luther?

”Det har den måske i år, men det helt generelle billede er jo, at lutheranisme er internaliseret i den danske stat i en grad, som Luther-kritikere slet ikke kan hamle op med. Sådan har det været i næsten 500 år, hvor Luther har været en central skikkelse i stat og kirke.”