Luthersk Mission: Vi er ikke fundamentalister

Luthersk Mission har i åndsfrihedens navn undervist og udlagt Bibelen i snart 150 år. Det håber vi, der fortsat er plads til i fremtiden, skriver organisationens generalsekretær, Søren Skovgaard Sørensen

"Vi har lært meget, siden Andreas Gylling Æbelø var barn og teenager, og derfor håber jeg også, han ville opleve en helt anderledes tilgang til ham som menneske, hvis han var barn og ung på en af Luthersk Missions institutioner i dag. Der ville stadig være et nej til homoseksuel praksis, men også et stort og rungende ja til den homoseksuelle som elsket af Gud," skriver Søren Skovgaard Sørensen.
"Vi har lært meget, siden Andreas Gylling Æbelø var barn og teenager, og derfor håber jeg også, han ville opleve en helt anderledes tilgang til ham som menneske, hvis han var barn og ung på en af Luthersk Missions institutioner i dag. Der ville stadig være et nej til homoseksuel praksis, men også et stort og rungende ja til den homoseksuelle som elsket af Gud," skriver Søren Skovgaard Sørensen. .

I et hjerteskærende debatindlæg debatindlæg i dagbladet Politiken den 2. april, kalder Andreas Gylling Æbelø til kamp mod såkaldt kristen fundamentalisme.

Den har han selv oplevet på egen krop i løbet af sin opvækst på folkekirkens højrefløj, hvor han har følt sig forkert, fordi han er homoseksuel.

Andreas Gylling Æbelø nævner blandt andet Luthersk Mission som en af de organisationer, der står for såkaldt kristne fundamentalistiske synspunkter.

Jeg kender desværre ikke Andreas Gylling Æbelø eller de forhåbentlig velmente råd, han har fået igennem en barndom og ungdom i kristne organisationer, men jeg kender andre, der har sagt farvel til Luthersk Mission, fordi de ikke følte sig rummet af organisationen med deres seksualitet. Sådanne afskeder er altid triste, synes jeg.

I Luthersk Mission forsøger vi at balancere på den knivsæg, det er at elske den homoseksuelle, men sige nej til homoseksuel praksis.

Vi er klar over, at den skelnen i praksis er utrolig svær, men det er alligevel en vigtig skelnen.

Faktisk tror vi, at det er en skelnen, som er en af selve hjørnestenene i den kristne tro – at Gud elsker mennesker, men ikke alt, hvad vi gør.

Denne skelnen har vi ikke altid forvaltet lige godt i Luthersk Mission. Vi har lært meget, siden Andreas Gylling Æbelø var barn og teenager, og derfor håber jeg også, han ville opleve en helt anderledes tilgang til ham som menneske, hvis han var barn og ung på en af Luthersk Missions institutioner i dag. Der ville stadig være et nej til homoseksuel praksis, men også et stort og rungende ja til den homoseksuelle som elsket af Gud.

Den mening har der været plads til at have i Danmark i åndsfrihedens navn igennem generationer. Det har været et nøgleelement i demokratiet, at man debatterede holdninger og ikke lovgav imod det, som ikke gav sig udtryk i ulovlige handlinger.

Nu opfordrer Andreas Gylling til et skærpet tilsyn med organisationer som os på grund af vores holdninger. Der skal ikke længere være plads til at mene og undervise i det, man tror på i den danske, demokratiske offentlighed.

Luthersk Mission kalder sig bibeltro og ikke fundamentalistisk. Det skyldes, at ordet fundamentalist i den brede offentlighed ofte kædes sammen med terrorhandlinger. Noget sådant har Luthersk Mission naturligvis aldrig opfordret til, og det kunne vi heller ikke drømme om.

Vores fundament er Bibelen, evangeliet om, at Gud elsker alle mennesker og vil alle mennesker det godt. Det er det, der ligger os på sinde at få sagt til mennesker.

Derfor har vi i åndsfrihedens navn undervist og udlagt Bibelen i snart 150 år. Det håber vi, at der fortsat er plads til i fremtiden.

Søren Skovgaard Sørensen er generalsekretær i Luthersk Mission