Lys i mørket: Jul i en meget omskiftelig tid

Egoisme, had, tyranni, bedrag, magtmisbrug, terror, krig og ødelæggelse er kommet til at fylde mere og mere. Hvor trænger vi dog alle til noget andet og bedre end alt det mørke, vi møder i verden omkring os eller selv er med til at skabe, skriver debattør

gennem julens livsbekræftende budskab kan vi gå fremtiden i møde med både håb og forventning, skriver Per H. Sparre. På billedet ses Jesus på korset foran Jesuskirken i Valby.
Foto: Lars Krabbe.
gennem julens livsbekræftende budskab kan vi gå fremtiden i møde med både håb og forventning, skriver Per H. Sparre. På billedet ses Jesus på korset foran Jesuskirken i Valby. Foto: Lars Krabbe. Foto: Lars Krabbe/Polfoto

HVOR HAR ÅRET DOG budt på mange foruroligende begivenheder, og mørket er let at få øje på. Man kan blot nævne byerne Bruxelles og Nice og nu Berlin, hvor man gang på gang har mærket den meningsløse terror, som brutalt tager livet af helt uskyldige mennesker.

I Aleppo har der gennem en lang periode været helt umenneskelige forhold, og ondskaben har også her vist sit grimme ansigt. FN beretter om, hvordan uskyldige kvinder og børn bliver skudt ned på gaden, og man står ofte helt magtesløs over for sådanne uhyrligheder. Skadelige ideologier og destruktive livsopfattelser har ødelagt meget for mange, og man kan ængstes for tiden fremover.

Vi må blot erkende, at også på det politiske område har vi svært ved at forudse, hvad fremtiden vil bringe. Det kom bag på de fleste, at briterne sagde nej til EU-fællesskabet og senest, at USA fik Donald Trump som præsident.

EGOISME, HAD, TYRANNI, bedrag, magtmisbrug, terror, krig og ødelæggelse er kommet til at fylde mere og mere. Hvor trænger vi dog alle til noget andet og bedre end alt det mørke, vi møder i verden omkring os eller selv er med til at skabe. Her kommer julen så med et helt anderledes befriende budskab om ”en stor glæde for hele folket”, og at der blev tændt et lys, som aldrig kan slukkes. Et barn blev født udenfor i en kold stald i Betlehem, og dette ændrede alt for hele menneskeheden. Gud blev menneske og gik ind i vores historie. Jesus Kristus vidste, hvad der ventede ham, men han kom alligevel.

Kærligheden til det enkelte menneske kunne ikke holde ham tilbage, og han gik hele vejen fra krybben i Betlehem til korset på Golgata, hvor han frivilligt valgte naglerne og døde udenfor blandt røvere. Alt sammen for nu at kunne byde os indenfor i fællesskabet med Skaberen, hvor vi alle oprindeligt blev skabt til at være. Krybben, hyrderne på marken, stjernen over stalden og Marias fødsel er således andet og langt mere end blot en idyllisk legende eller et simpelt eventyr.

Det er her, vi møder verdenshistoriens største hjælpeaktion og redningsplan og dermed den vigtigste del af vores historie. Gud greb virkelig ind og brød mørket og ondskaben. Jesus Kristus ønsker at møde os med den ægte kærlighed, omsorg og hjælp. Det må vi skønne på og værne om i en meget omskiftelig tid, hvor mange mennesker også føler sig ensomme og bange.

Lyset, livet og kærligheden har sejret, og gennem julens livsbekræftende budskab kan vi gå fremtiden i møde med både håb og forventning. Glædelig jul.

Per H. Sparre er finansiel rådgiver, skribent og foredragsholder.