Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Etisk set

Tove Videbæk: Vi bør gøre mere for at hjælpe kvinder på nippet til abort

Tove Videbæk opfordrer til, at det danske samfund gør mere for at få færre antal frivillige aborter. Foto: Scanpix

Vi mangler børn, og vi kunne redde nogle, som allerede har ”livsgnisten” i sig, mener tidligere folketingsmedlem Tove Videbæk.

”LYSGLIMT VED undfangelsen åbner etisk debat” var overskriften over en spændende artikel for nogle dage siden i Kristeligt Dagblad. Da jeg så artiklen, sprang der gnister inde i mit hoved – fra overskriften og til en høring på Christiansborg for nogle år siden, mens jeg stadig var i Folketinget.

Ved høringen var der adskillige specialister og etikere til stede. Blandt emnerne, som blev drøftet, var: Hvornår opstår livet? Hvornår kan man kalde fosteret, som udvikles derefter, for ”et menneske”.

Det var en meget interessant høring med forskellige holdninger og svar på de svære spørgsmål. De fleste mente nok, at liv opstår umiddelbart efter, at ægcelle møder sædcelle. Men der var forskellige holdninger til, hvornår man kan kalde et opstået liv for ”et menneske”. Nogle mente efter seks dage, andre efter 14 dage og nogle endog først ved fødslen.

Og her kan jeg ikke lade være med at komme ind på alle de ”gnister” og begyndelser på liv, som ikke får lov til at ”se lyset”. Det er de tusinder af små danskere, hvis liv bliver afbrudt, fordi de ikke er ønsket. Og dette er bestemt ikke ment som en fordømmelse af kvinder, som ser sig nødsaget til at afbryde deres graviditet. Jeg er sikker på, at disse uønsket gravide kvinder har tænkt sig godt og længe om og måske ikke har set anden udvej end at afbryde graviditeten.

Men i Danmark mangler vi børn. Vi føder alt for få børn i Danmark. Samtidig ved vi, at en række uønsket gravide kvinder, som er midt i eller skal til at begynde på en uddannelse, måske ikke magter tanken om et lille barn i denne situation. Andre skal måske starte nyt job. Endnu andre kan ikke se økonomien til endnu et barn. Endelig kan det jo være, at en kvinde, som allerede er mor, ikke magter flere børn. Hvad med pasning om dagen – og ikke mindst om aftenen? Hvad siger kæresten/manden/familien? Og der kan være mange andre ting, der gør sig gældende.

Blandt disse kvinder er der dog helt sikkert en række, som inderligt ønsker sig dette barn, men blot ikke kan overskue konsekvenserne. Og her er det, jeg mener, at vi kunne gøre det meget bedre i Danmark!

DERFOR EN VELMENT opfordring: Er det ikke ved at være på tide, at vi som samfund træder i karakter i denne alvorlige sag? Vi mangler børn, og vi kunne redde nogle, som allerede har ”livsgnisten” i sig.

Flere kvinder ville sikkert få mod til at beholde barnet, hvis de vidste, de kunne få barnet passet i forbindelse med job eller uddannelse. Eller hvis der var nogen, der ville hjælpe af og til, når der var ekstra behov.

Der findes allerede en række gode initiativer flere steder i Danmark, men det er alt for lidt. Nogle kommuner har taget bemærkelsesværdige og nye initiativer for at give unge par lyst til at få flere børn.

Mødrehjælpen gør det godt i de få byer, hvor de findes, og hjælper her rigtig mange piger og kvinder. Andre initiativer er også positive – lad os få flere af den slags – til gavn for børnene og familierne, men bestemt også for Danmark i det hele taget.

Lad os få nogle flere ”livsgnister” – og mere liv i Danmark.

Etisk set skrives på skift af højskoleforstander og medlem af Det Etiske Råd Jørgen Carlsen, universitetslektor i etik og teknologi Klavs Birkholm, tidligere folketingsmedlem Tove Videbæk, medlem af Det Etiske Råd og universitetslektor i bioetik Mickey Gjerris og formand for Jordemoderforeningen og medlem af Det Etiske Råd Lillian Bondo