Læserne: Onde ånder findes

Flertallet af læserne mener, at der eksisterer onde ånder, og flere er bekymrede for, om folkekirken kan hjælpe mennesker med åndelige oplevelser

Flertallet af læserne på k.dk mener, at der findes onde ånder.
Flertallet af læserne på k.dk mener, at der findes onde ånder. Foto: Gkuna.

Tanken om, at onde ånder måske findes, skal man ikke affeje. Det er den fremherskende mening blandt læserne på k.dk. I går skrev Kristeligt Dagblad, at flere præster kritiserer folkekirken for at være berøringsangst over for den åndelige verden. En afstemning i forbindelse med artiklen viser indtil videre, at 56 procent ud af 432 læsere tror, at der findes onde ånder, mens 37 procent mener, at onde ånder ikke eksisterer. Syv procent er i tvivl.

Debatten, som artiklerne affødte på Kristeligt Dagblads facebook-side, viser dels, at mange tror på en åndelig verden, og dels at flere af debattørerne er usikre på, om folkekirken er klar til at møde mennesker, der har haft uforklarlige oplevelser med "ånder".

LÆS OGSÅ: Kritik af folkekirken: Præster tør ikke tale om onde ånder

Carl Edvard Mikkelsen
er klar i mælet, når det kommer til den åndelige verden, men han er bekymret for flere af præsternes forståelse heraf:

At der er onde ånder/dæmoner, og at de er en realitet, er en kendsgerning. Jesus giver klar information om, hvordan det skal klares. Problemet med visse folkekirkepræster er, at de betragter de åndelige ting som teoretiske begreber og ikke som en virkelighed.

Selvom Claus Agersbæk mener, at det er præstens opgave at tale med danskerne om den åndelige verden, er han også skeptisk over for folkekirken på dette punkt:

Hvis ikke man skulle tale med en præst om ånder, hvem skulle man så tale med? Psykologer sender jo bare en på den lukkede, eller giver en piller, som langsomt tager livet af en. Men nu har folkekirken jo valg ugudelighedens veje, så måske ville jeg vælge en præst fra Pinsekirken eller en frikirke.

Hvorvidt folkekirken er klar til at møde mennesker med åndelige oplevelser, er Annika Sunnøva Schouw også i tvivl om:

Mange mennesker søger selv disse her åndelige aktiviteter/psykologiske fænomener. Det er lidt oppe i tiden at være overtroisk og til dels dyrke det døde og svævende. Spørgsmålet er så blot, om folkekirken og medlemmerne er klar til at kigge på sådanne oplevelser med en kristen optik.

LÆS OGSÅ: "Hvis folk føler sig besat af dæmoner, kommer jeg dem i møde"

Hvis ikke præsten er klar til at møde mennesker med åndelige oplevelser, mener Miriam Lychegaard Ahrens, at præsten skal henvise til en anden præst:

Er han ikke af den overbevisning, at den åndelige verden er en realitet, må det være dennes pligt at kunne henvise til rette vedkommende. Der er heldigvis præster, der tror på det, de underviser i.

Thomas Heie Nielsen
mener modsat, at det ikke er præstens opgave at hjælpe mennesker, som for eksempel tror, deres hus er besat af onde ånder:

Nej! Ikke i arbejdstiden. Hvad præster gør i deres fritid, må de selv ligge og rode med.

Mads Peter Iversen
og Ellen Søs Lundqvist mener heller ikke, det er præstens opgave at tage sig af mennesker med en åndelige oplevelse:

Nej, det er en psykologs opgave, skriver Mads Peter Iversen, som mener, at der ikke findes en åndelig verden, men at menneskers overbevisning kan føre til mærkværdige oplevelser:

Bøn og en overbevisning/tro på noget kan få mange mennesker til at gøre de mærkeligste ting.

LÆS OGSÅ: Præst: Det var ikke sådan, at jeg sagde hokus pokus"

At for eksempel et hus kan være besat af onde ånder, er ifølge Ingrid Kallehauge Larsen et udtryk for middelalderlig tankegang, ligesom hun mener, at det er overtroisk pjat at tro på ånder. Marianne Rita Olsen mener også, at den opfattelse hører fortiden til:

Vrøvl, hvorfor er der så ikke flere, som har set, hørt og mærket noget til det, det er jo så ganske få, der efter sigende har det. Er vi ikke blevet så veloplyste og intelligente, at vi bare ikke kan tro på sådan noget sludder mere?