Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Mediekommentar

Sørine Gotfredsen: To mænd har vundet ”Vild med Dans”. Gab!

TV 2 vil gerne hvert år med ”Vild med Dans” skabe en snert af noget kontroversielt, uden at det dog spolerer hyggen, det klichéfyldte sprog og de korrekte holdninger, skriver Sørine Gotfredsen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

I en verden, hvor det diskuteres, om seksårige børn skal vælge deres eget køn, og om man overhovedet kan tillade sig at sige ”han” eller ”hun” til et andet menneske, fremstår et herrepar i en dansekonkurrence ikke som det helt store provokerende kvantespring, skriver Sørine Gotfredsen

Der er her i landet blevet skrevet et vigtigt kapitel i verdenshistorien. Sådan er det i hvert fald blevet udlagt af TV 2 siden fredag aften, hvor et par bestående af to af samme køn for første gang vandt konkurrencen ”Vild med dans”.

To mænd – skuespiller Jakob Faurby og danser Silas Holst – blev nummer et, og der herskede en vis højtidlighed, da de glædede sig over sejren og satte ord på det store øjeblik.

Imidlertid udeblev en del af dramaet, for de to har undervejs erkendt, at ingen rigtig har hidset sig op over noget. Parret er ikke i stor stil blevet udsat for negative kommentarer, men derimod masser af kærlig opbakning, og Silas Holst konstaterede lidt forbløffet:

”Jeg tror, at jeg har haft fordomme om andres fordomme.”

Ja, sådan kan det jo gå, når man er krænkelsesparat, og sagen illustrerer meget godt, at dette at være homoseksuel ofte er en del mere interessant blandt de homoseksuelle selv end blandt folk i øvrigt.

Mange har efterhånden vænnet sig til fænomenet, og i en verden, hvor det diskuteres, om seksårige børn skal vælge deres eget køn, og om man overhovedet kan tillade sig at sige ”han” eller ”hun” til et andet menneske, fremstår et herrepar i en dansekonkurrence ikke som det helt store provokerende kvantespring.

Det ser dog lidt pudsigt ud og bringer tankerne hen på to akrobater i en cirkusmanege snarere end et par på et dansegulv, men vi aner, at TV 2 har overvurderet konstellationen mellem Jakob Faurby og Silas Holst som sæsonens debatemne.

I hvert fald er der langt hen til intensiteten fra det Herrens år, da tidligere fodboldspiller Allan Simonsen satte nationen på den anden ende med sine begrænsede danseevner, men til gengæld med en så dybt forankret legendarisk status, at han blev stemt videre i en grad, der næsten fik systemet til at bryde sammen. Se, dét var sjovt.

TV 2 vil gerne hvert år med ”Vild med Dans” skabe en snert af noget kontroversielt, uden at det dog spolerer hyggen, det klichéfyldte sprog og de korrekte holdninger, og dommer Jens Werner prøvede at ramme balancen ved at tilstå, at eftersom han er konservativt opdraget (uha), følte han fra sæsonens indledning lidt forbehold over for et rent mandligt par. Men det havde de to charmerende fyre helt danset væk, og da Jakob Faurby midt i sejrsrusen udbrød, at han og Silas Holst nu har vist, at man her i livet kan danse med hvem, man vil, lød det mest som en instuderet salut beregnet til de overskrifter, som TV 2 dagen efter prøvede at sparke liv i.

Det lykkedes ikke, for tiderne er skiftet, og ”Vild med dans” er simpelthen i sæsonen 2019 blevet overhalet af virkeligheden.

Vi er i denne epokes hæsblæsende dyrkelse af enhver minoritets ret til udfoldelse nået frem til punktet, hvor to mænd hånd i hånd på et dansegulv nærmest er et trivielt syn, og Faurby og Holst måtte for åben skærm sande, at de havde fejlvurderet deres medborgeres syn på sagen. Befolkningen lader sig opdrage.

Forhåbentligt dog ikke til hvad som helst.