Har man pligt til at lade sit barn vaccinere?

En anti-vaccinationsbevægelse vokser i USA og får flere og flere forældre til at undlade at lade deres børn vaccinere imod mæslinger og andre smitsomme børnesygdomme. Men har man pligt til at lade sig vaccinere for ikke at smitte andre? Den debat er blusset op

”Vi bør få mæslinger, fåresyge, røde hunde, skoldkopper. Det er vores børns ret at få dem. Vi behøver ikke at sprøjte kemikalier ind i os selv og vores børn for at styrke vores immunsystem,” siger talsperson for Antivaccinations-bevægelsen. Modelfoto
”Vi bør få mæslinger, fåresyge, røde hunde, skoldkopper. Det er vores børns ret at få dem. Vi behøver ikke at sprøjte kemikalier ind i os selv og vores børn for at styrke vores immunsystem,” siger talsperson for Antivaccinations-bevægelsen. Modelfoto.

Et besøg i forlystelsesparken Disneyland er almindeligvis en uskyldig fornøjelse. Men det ændrede sig omkring nytår, da en uidentificeret, mæslingeinficeret kvinde besøgte den tætpakkede park i Californien og uvidende lagde kimen til et virusudbrud, der har spredt sig til mindst 14 amerikanske delstater og ansporet en landsdækkende debat om balancegangen mellem individets frihed og hensynet til folkesundheden.

Kernen i debatten er den voksende såkaldte ”antivaccinationsbevægelse”, der får flere og flere forældre i USA til at undlade at lade deres børn vaccinere imod mæslinger og andre smitsomme børnesygdomme med henvisning til en frygt for ikke videnskabeligt beviste bivirkninger såsom autisme. Bevægelsens fortalere påberåber sig retten til selv at bestemme over deres børn, og dens fremmarch bekymrer både almindelige borgere og de offentlige sundhedsmyndigheder, som erklærede mæslinger så godt som udryddet i USA i 2000, og som nu advarer om faren for udbrud af nye, store epidemier både hjemme og internationalt. 
 
Efter mæslingeudbruddet trykte avisen Los Angeles Times en harmdirrende lederartikel, hvori den fordømmer antivaccinationsbevægelsen for dens ”uvidende og egoistiske forkastelse af videnskab”.

”At blive vaccineret er godt for den vaccinerede person og er også del af den enkeltes offentlige ansvar for at hjælpe med at beskytte andres helbred,” lyder det i lederen. 

De fleste delstater kræver, at børn vaccineres for børnesygdomme, inden de begynder i skolen, men flere tillader forældre fritagelse med henvisning til deres ”personlige tro”. Antallet af fritagelser er i det seneste årti vokset i takt med, at antivaccinationsbevægelsen har vundet fodfæste især i velstående områder af landet. 

Et af disse er Bay Area i San Franciscos it-mekka, Silicon Valley, hvor en far til en seks-årig leukæmiramt dreng, der har et svagt immunsystem og ikke tåler vacciner, nu har bedt skoledistriktet om at forbyde uvaccinerede børn adgang til klasseværelserne. I nogle af disktriktets skoler er halvdelen af eleverne uvaccinerede. 

I en opinionsartikel i avisen USA Today argumenterer videnskabsskribenten Alex Berezow ligefrem for, at forældre, der ikke lader deres børn vaccinere, bør straffes med fængsel.

”Antivaccineforældre forvandler deres børn til små vandrende tidsbomber. De bør sigtes for at sætte deres børn og andre i fare,” skriver han. 

Antivaccinations-bevægelsen tager sit udgangspunkt i en 16 år gammel og sidenhen tilbagevist rapport fra lægetidsskriftet Lancet, der satte børnevaccine i forbindelse med autisme, kombineret med en generel frygt blandt nogle forældre for at overlæsse børns immunsystem med paraplyvaccinationer. 

En af bevægelsens talspersoner, læge og holistiker Jack Wolfson, betegner de, der vaccinerer deres børn, som ”dårlige forældre”. 

”Vi bør få mæslinger, fåresyge, røde hunde, skoldkopper. Det er vores børns ret at få dem. Vi behøver ikke at sprøjte kemikalier ind i os selv og vores børn for at styrke vores immunsystem,” siger han til avisen The Arizona Republic.

Bølgerne går så højt, at præsident Barack Obama søndag gik ind i debatten og opfordrede amerikanske forældre til at vaccinere deres børn. Dagen efter blev debatten partipolitisk, da flere fremtrædende republikanere blandede sig og forsvarede forældres ret til nogen grad af valgfrihed, hvad angår vaccinationspligten. 

”Det er vigtigere, hvad du synes som forælder, end hvad du synes som folkevalgt politiker,” sagde eksempelvis New Jerseys guvernør Chris Christie, der er en mulig præsidentkandidat i 2016. 

Mæslinger er en ekstremt smitsom virus, som i et lille antal svagelige mennesker kan føre til voldsomme mén og i værste fald døden. Mæslinger var også i Danmark en hyppig børnesygdom med tusinder af tilfælde årligt, indtil at den såkaldte MFR-vaccine blev bredt indført i 1987.