Man har kun sorger og glæder!

”En tid til at græde, en tid til at le.”

Prædikerens Bog 3, 7

Ja, i sin tid var det min gamle fars stående bemærkning, og til hans begravelse sang vi naturligvis Kingos gamle salme ”Sorrig og glæde de vandre til hobe”. Forfatteren til Prædikerens bog siger det samme. ”En tid til at græde, en tid til at le,” slår han fast.

Jeg tænker på det, når jeg trækker i kjolen for at holde begravelse eller bisættelse, som jeg har gjort det utallige gange gennem næsten 50 år. En af mine præstevenner fik engang sagt, at det viser, at vi er rigtige mennesker, når vi græder ved en begravelse. Rigtige mennesker bliver kede af det, når de mister. Rigtige mennesker savner, når en af de kære går bort. Det er umenneskeligt at hævde, at kristne mennesker ikke må græde, men skal være glade, når døden kommer. Det hænger sammen med et misforstået syn på livet. Når Prædikeren siger, at der er en tid til at le, så må vi sandelig give ham ret.

En gammel kone, som jeg kendte på Bornholm, var over 90, da hun døde. ”Jeg vil så gerne leve," sagde hun gerne og havde lidt dårlig samvittighed over det. Jo, for kan man være bekendt at glæde sig over livet, når man er så gammel og næsten har hele tilværelsen bag sig?

Vist kan man det, for livet på denne jord er en gave, som vi dagligt må glæde os over.

Glæden over livet er der, selvom der er et og andet, der knirker, når man har haft fødselsdag mange gange. Der er også noget, der hedder ”at være mæt af dage”. Da min gamle far var 94, besøgte jeg ham en sidste gang på plejehjemmet, og da var han godt nok sølle. ”Har du sagt til vor Herre, at han godt snart må tage mig?”, spurgte han, og det kunne jeg bekræfte. ”Jeg synes, han er længe om det!” kom det prompte. Dagen efter var den gamle mand død.

Jo, vist er der en tid til at græde, når sorger og ulykker melder sig, men der er sandelig også en tid til at le, især når jeg ser glæden og livsmodet i mine børnebørns øjne.

”At mig dagen fryder, trods synd og død,” siger Jakob Knudsen i sin morgensalme. Lad os synge med på det!

Frede Møller er pastor emeritus.

"Ordet" er Kristeligt Dagblads daglige bibelrefleksion.