Prøv avisen
Ugens debat

Mao, Mr. Bean og Muhammed-tegninger - ytringsfriheden til diskussion

Bo Lidegaards synspunkt er fatalt, mener Kastrup, der vistnok er enig med komikeren Mr. Bean - alias skuespilleren Rowan Atkinson - som under Muhammed-krisen udbrød: ”Retten til at fornærme er meget vigtigere end retten til ikke at blive fornærmet,” skriver Kristian Østergaard efter en uge, hvor medierne har været travlt beskæftigede med 10-årsdagen for trykningen af Muhammed-tegningerne.

Hvem har lyst til at dele skæbne med Flemming Rose, der må leve resten af sit liv med PET-vagter? skriver Kristian Østergaard efter en uge, hvor de danske medier i høj grad har været optaget af 10-årsdagen for Morgenavisen Jyllands-Postens trykning af Muhammed-tegningerne

Formand Mao sagde: ”Straf én og opdrag hundrede.” På den måde stadfæstede han magten.

Og når de etablerede medier ikke viser Muhammed-tegningerne, handler det måske om, at islam praktiserer samme morbide princip. Nej, for hvem har lyst til at dele skæbne med Flemming Rose, der må leve resten af sit liv med PET-vagter?

Ja, straf én og opdrag hundrede. Eller som den tidligere chefredaktør for Morgenavisen Jyllands-Posten, Carsten Juste, formulerede det i et interview i Politiken: ”De andre har vundet. Mørkemændene.

Der er ingen, der i overskuelige generationer fremover vil turde tegne Muhammed i danske aviser.” Juste taler af bitter erfaring. Siden 2005 er hele seks terroranslag mod Jyllands-Posten blevet forpurret.

Alligevel kommer der nok en dag, hvor Muhammed-tegningerne vil blive genoptrykt, for chefredaktør Christian Jensen skriver i sin leder i Information, at hans eget blad ”kommer formentlig til at gøre det igen”.

I Ekstra Bladet angriber kommentator Mads Kastrup en anden chefredaktør, Bo Lidegaard, for at anlægge en linje i Politiken, der hjemmehører i den mere aparte afdeling af de løftede pegefingres Danmark: Vi må endelig ikke provokere muslimerne, for de kunne jo blive vrede.

Og sandt er det, at mange muslimer har en kronisk tendens til at føle sig fornærmede.

Morgenavisen Jyllands-Posten offentliggjorde på 10-årsdagen en ny meningsmåling, der viser, at 93 procent af de danske muslimer finder det forkert at bringe tegningerne, hvorimod hele 57,6 procent danskerne støttede publiceringen af dem.

Bo Lidegaards synspunkt er fatalt, mener Kastrup, der vistnok er enig med komikeren Mr. Bean - alias skuespilleren Rowan Atkinson - som under Muhammed-krisen udbrød: ”Retten til at fornærme er meget vigtigere end retten til ikke at blive fornærmet.”

Og med sympati og tilslutning citerer Mads Kastrup sin kollega Rose for følgende: ”I det omfang ideologier, religioner og grupper, som jeg ikke er en del af, gør krav på, at jeg respekterer deres dogmer uden for deres hellige steder, så gør de ikke krav på min respekt, men på min underkastelse.”

I øvrigt kan Morgenavisen Jyllands-Posten takket være nye dokumenter afsløre, at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i 2005 havde en politisk rådgiver, der grosso modo mente det samme som Flemming Rose med hensyn til ytringsfrihed. Derfor anbefalede denne politiske rådgiver et kategorisk nej til at træffe sammen med arabiske ambassadører for at drøfte tegningerne.

For der var ikke noget at diskutere, eller som dr.jur. og dr.phil. Ditlev Tamm pointerer i Berlingske, så ”ville en anden reaktion have været en krænkelse af dansk demokrati”.

Nå, ja, og hvad hed statsministerens politiske rådgiver i 2005? Jo, han hed såmænd Bo Lide-gaard“

I Danmark råber man ”ulven kommer” hver gang en tankesvag person har spraymalet et hagekors på en husmur, skønt nazismen vel nok var en anelse farligere før maj 1945 end sidenhen.

I denne uge blev en dansk betjent angrebet af en afvist asylansøger med løftet kniv og heftige koran-citater. Mens politimanden kæmpede for sit liv, råbte gerningsmanden ifølge BT ”Allahu akhbar” - Allah er stor.

Mon der så snart skal etableres en fredsring ved Sandholmlejren med præster i ornat, pensionerede biskopper og politikere på pilgrimsfart? Nej, der bliver ikke nogen bukser ud af det skind.

Og det hænger velsagtens sammen med, at det er mere overkommeligt at bekæmpe nazismen end islamismen. For hvor mange nazister mon der er herhjemme? Lad os gætte på en 14-15 stykker.

Derimod er der flere hundrede tusinder mennesker i Danmark, som dyrker en religion, der forbyder konversion, betragter kvinder som laverestående individer og nærer intolerance over for homoseksuelle - jævnfør chefredaktør Erik Bjeragers kommentar i Kristeligt Dagblad.

Men savner man en mere determineret afsky for disse dogmer i klodens mest aggressivt ekspanderende religion, islam, så hænger det måske sammen med, at vi for 10 år siden fik anskuelses-undervisning i, hvor farligt det kan være at give udtryk for det.

Kristian Østergaard er præst og anmelder på Kristeligt Dagblad. Han samler hver fredag op på og kommenterer en eller flere af ugens vigtigste værdidebatter