Marcus Knuth (V): Selvfølgelig skal migrantbørnene reddes. Spørgsmålet er hvordan

"Marcus Knuth fra Venstre vil åbenbart overlade migranter til druknedøden fremfor at hjælpe dem," skrev sognepræst Johannes Glenthøj i Kristeligt Dagblad. Det chokerede politikeren, som her svarer igen

"Marcus Knuth fra Venstre vil åbenbart overlade migranter til druknedøden fremfor at hjælpe dem," skrev sognepræst Johannes Glenthøj i Kristeligt Dagblad. Det chokerede politikeren, som her svarer igen
"Marcus Knuth fra Venstre vil åbenbart overlade migranter til druknedøden fremfor at hjælpe dem," skrev sognepræst Johannes Glenthøj i Kristeligt Dagblad. Det chokerede politikeren, som her svarer igen.

I årene inden Folketinget, hvor jeg arbejdede for at hjælpe mennesker i nød i Afghanistan og Mellemøsten, lærte jeg, hvor svært det er at finde den bedste løsning. Derfor var jeg i onsdags chokeret over at kunne læse her i avisen, at jeg ifølge sognepræst Johannes Glenthøj åbenbart vil overlade migranter i Middelhavet til druknedøden, og at jeg ikke vil redde børnene. Det er en forkert og uanstændig fortolkning af mit indspark til den seneste tids debat om, hvordan vi kan fjerne incitamentet for flygtninge og migranter til at tage den farefulde færd over Middelhavet.

For selvfølgelig ønsker vi alle at undgå de voldsomme scenarier, der udspiller sig i Middelhavet, hvor migranter begiver sig ud på en stadig mere risikabel tur, og hvor flere og flere drukner.

Delte meninger er der til gengæld om, hvordan vi på længere sigt redder flest. Her hæfter jeg mig ved Europas grænseagentur Frontex’ pointe om, at menneskesmuglerne bevidst bruger en strategi, hvor de planlægger deres ruter efter, at der kommer fartøjer fra blandt andet de civile ngo’er for at redde migranterne. Ngo’ernes skibe sejler nemlig tættere og tættere på Libyens kyst for at samle migranter op, hvorefter de sejler dem til Europa i tusindvis. Således opfordres menneskesmuglerne til at blive endnu mere kyniske; nu sendes migranter ud på fartøjer i decideret faldefærdige tilstande, uden nok brændstof og med flere og flere mennesker ombord. Resultatet taler for sig selv: Ngo’erne kan ikke redde alle, sidste år druknede omkring 5000 mennesker, og antallet af druknede stiger og stiger.

Derfor er min og Frontex’ klare frygt, at nødhjælpsorganisationernes arbejde på længere sigt kan få dødstallene til at stige, og derfor mener jeg, at vi bliver nødt til at overlade alle operationer til de kompetente, officielle myndigheder såsom Frontex og kystvagten. Civile bør ikke blande sig i operationerne, ligesom civile ikke bør blande sig i politiets opgaver herhjemme eller i forsvarets opgaver ude i verden. Selvom ngo’erne sejler så tæt på Libyens kyst ud af et godt hjerte, så konkluderer Frontex, at deres tilstedeværelse så tæt på kysten lokker endnu flere migranter ud på havet med stor risiko for at drukne.

Afslutningsvis er det værd at pointere, at hovedproblemet selvfølgelig ikke er ngo’ernes arbejde i Middelhavet. Hovedproblemet er krige og fattigdom i blandt andet Afrika, så det er her, ngo’erne burde fokusere deres indsats. Jeg har selv i mit tidligere arbejde i konfliktzoner arbejdet tæt med mange af disse ngo’er, og de yder en enorm indsats ude i verden – blot ikke nær Libyens kyst, når de indirekte samarbejder med menneskesmuglere, der sender stakkels migranter ud i døden på havet i faldefærdige både.

Marcus Knuth er medlem af Folketinget (V).