Masser af mangfoldighed i DR

Mangfoldighed er, hvad der selv på en lørdag præger DR’s enorme udbud af programmer og tjenester, mener Kurt Strand

DR-byen, Danmarks Radios hovedsæde og DRs koncertshus  i Ørestaden.
DR-byen, Danmarks Radios hovedsæde og DRs koncertshus i Ørestaden. Foto: JENS DRESLING/Ritzau.

PRØV LIGE AT BLADRE et par sider frem i denne avis; frem til radio- og tv-oversigten. Eller tjek på dr.dk. Lad øjnene løbe ned over P1, P4, DR 1, DR 2 og DR K. Og overvej, om det er ordet ”ensidighed” eller ”mangfoldighed”, der først fæstner sig, med programtitler som ”Den første bøsse på banen”, ”Mads og monopolet”, ”Matador”, ”Rejsen til de øde danske øer” og ”Adèles liv”.

Mangfoldighed er nemlig, hvad der selv på en lørdag præger DR’s enorme udbud af programmer og tjenester. En hel masse kunne føjes til, men grundlæggende er det svært – selv for kritikere af det licensfinansierede mediehus – at hævde det modsatte. Og når det gælder evnen til at favne og tilbyde noget, som er relevant for de fleste, er mangfoldighed også det rigtige ord at bruge: Flere end 9 ud af 10 finder hver uge noget hos DR, som de kan bruge.

Om nogen efter disse linjer tænker, at denne mediekommentar er rendyrket DR-propaganda, så tro om igen. Men tal og fakta taler for sig selv, og det er derfor temmelig uretfærdigt, at DR kun sjældent får anerkendelse for alt det, der faktisk lykkes.

At der også er grund til kritik, er jeg blandt de første til at bekræfte. Det er og skal være et vilkår for DR, at vi alle sammen holder skarpt øje med, hvad der foregår. At vi ytrer os, når yndlingsprogrammer forsvinder, når nyhedsprioriteringen er helt til hest, eller når licenskronerne bruges på noget, der ikke er i orden.

Selv skal DR naturligvis bidrage til, at især den økonomiske kritik ikke unødigt får grobund. Det er således efter mere end to uger med højrøstet diskussion om den påtænkte brug af 2,1 millioner kroner til tidligere direktør Gitte Rabøl for at løse opgave som ”mangfoldighedskonsulent” stadig ufatteligt, at tilsyneladende ingen havde forudset balladen.

Hvorfor aftalen med Rabøl ikke blev udsat for den klassiske ”kan-det-her-tåle-at-komme-på-forsiden-af-Ekstra Bladet”-test, er en gåde. Det kræver ingen eksamenspapirer fra kommunikations- og ledelsesfakulteter at forudse, at der nok ville være et forklaringsproblem. Og at aftalen derfor enten ikke skulle være lavet i den foreliggende form eller i det mindste været forsøgt forklaret offensivt. Facit bliver i stedet, at DR trænges i defensiven i et mediepolitisk skydetelt, hvor ingen holder sig tilbage.

Og mens der fyres løs, kan direktion og bestyrelse passende overveje, hvorfor DR ikke for længst har præsenteret en offensiv plan for bekæmpelse af falske nyheder, uhyrligheder på nettet og manglende kontakt med samfundets mest udsatte grupper.

Dér kunne være brug for mere mangfoldighed. Men opgaven kan sagtens klares uden særlig konsulentbistand, for DR har masser af dygtige journalister og redaktioner, som – hvis de får lov – kan understøtte, styrke og udvide mangfoldigheden.

I tvivl? Tag igen et kig på dagens radio- og tv-tilbud. Og overvej, om det snart lukkede ”X Factor” egentlig ikke var en del af den vigtige mangfoldighed.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af P1-programmet ”Mennesker og medier”.