Med hovedet fyldt af filmiske billeder

Radio & tv

Sundhed på P1 er et program, jeg lytter til så tit som muligt. Emnerne er næsten altid af den interessante slags, der giver en god fornemmelse af at følge med udviklingen. Og det er noget, jeg i særlig grad ønsker at kunne, når det gælder helbredet og lægevidenskaben.

De seneste uger er der blevet fortalt om fysisk træning, solbadning og d-vitaminer, penicillinens opdagelse, forskningens frihed, retspsykiatri, sindssyge kriminelle, eksamensangst, tænder og sodavand, rygning og slagtilfælde, Alzheimers og alkoholisme.

I denne uge fik Sundhed på P1 mig til rigtig at spidse øren. Overskriften var Kunst og musik helbreder. Men hov, det havde jeg da hørt om før. Og ganske rigtigt af programmets hjemmeside fremgår det, at der var tale om en genudsendelse fra den 27. december 2010.

Det gjorde nu ikke noget. Det må dog her være på sin plads atter engang at bede om at få radio- og tv-programmer datomærket. Især når det gælder ældre udsendelser og film, betyder sådan en oplysning meget. Jeg læser aldrig en bog uden at tage højde for dens udgivelsesår.

NÅR GENUDSENDELSEN af Sundhed på P1 virkede lidt ældet, var det nu, fordi den omtalte en skæbne, som i sin tid blev beskrevet her i bladet med navns nævnelse. Anne-Mette Gravgaard, cand.mag., sognepræst, København, stod der under en uforglemmelig kronik den 14. august 2008.

Udsendelsen tog udgangspunkt i Gravgaards dyrekøbte erfaringer med billedkunst, sådan som læge Lars Heslet har beskrevet dem i bogen Fra det yderste. Heri kan man blandt andet læse skæbnefortællingen om kvinden, som en lastbil rev en arm og et ben af.

Da kvinden lå på Lars Heslets afdeling på Rigshospitalet, insisterede hun hver dag på at blive kørt hen foran en stor, meget farverig glasmosaik, som hun betragtede i timevis. På den måde forebyggede hun den posttraumatiske stress, som hun ellers ville have pådraget sig.

Ifølge Lars Hested vidste kvinden ikke, at det var det, hun gjorde. Men som det fremgik af udsendelsen, er det i dag bevist af to forskere, at posttraumatisk stresssyndrom kan forhindres på netop den måde, som den usædvanligt viljestærke kvinde instinktivt valgte.

UDSENDELSEN efterlod lytterne med foruroligende tanker om, at vi bør være mere opmærksomme på, hvordan vi indretter os. Især på hos-pitaler, men også i skoler og hjem påvirker billeddannelser vores hjernevirksomhed på godt og ondt. Mere end vi er klar over.

Alle går vi omkring med hovedet fyldt af filmiske billeder. Mange af os kan derfor genkende både reklamefilm, dokumentariske og kunstneriske film fra mange årtier tilbage. For første gang i menneskehedens historie deltager vi i et altomfattende psykologisk eksperiment.

En kollektiv billedindoktrinering har fundet sted igennem nu mere end hundrede år. Især har det filmisk fortællende billedsprog formået at præge menneskesindene. Sundhed på P1 burde se på de helbredsmæssige følgevirkninger deraf.

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder