Set med juridiske briller er Israels bosættelsespolitik illegal

Israel handler ulovligt inden for de grænser, det internationale samfund og Danmark har anerkendt, skriver debattør

"Set med internationale juridiske briller handler Israel således ulovligt inden for de grænser, det internationale samfund og Danmark har anerkendt," skriver Leif Vestergaard.
"Set med internationale juridiske briller handler Israel således ulovligt inden for de grænser, det internationale samfund og Danmark har anerkendt," skriver Leif Vestergaard.

Den 25. marts havde Yvette Espersen et indlæg i Kristeligt Dagblad om Israels bosættelsespolitik. Heri fastslår hun, at Israel juridisk set ikke foretager sig noget ulovligt i forbindelse med den voksende bosættelse af Vestbredden.

Yvette Espersen accepterer tilsyneladende, at henved 500.000 israelere i dag har bosat sig i cirka 200 forskellige bosættelser på Vestbredden og i Østjerusalem, at der er bygget en lang række såkaldte ”bosætterveje”, og at der er revet omkring en halv million oliventræer op for at gøre plads til bosættelser og den såkaldte sikkerhedsmur. Alt dette er åbenbart legalt i Espersens optik.

Derudover er der etableret flere hundrede checkpoints og fysiske vejspærringer i de palæstinensiske områder. Vestbredden er splittet op i stadigt flere usammenhængende enheder. Den mest frugtbare landbrugsjord er blevet annekteret, vandressourcerne kontrolleres, og huse ødelægges.

Den israelske ”sikkerhedsmur” og hegn, der strækker sig over cirka 700 kilometer, belejrer og adskiller palæstinensiske byer og landsbyer, herunder bønder fra deres marker, skolebørn fra deres skole, folk fra hospitalerne.

Muren er dømt illegal af Den Internationale Dom-stol i Haag og er flere gange beordret ændret af den israelske højesteret. Den er mange steder placeret på palæstinensisk jord og har inddraget mere end 10 procent af Vestbredden - med bosættelser og checkpoints 42 procent. Store dele heraf er landbrugsjord.

I 1949 vedtog man i Genve den 4. Genvekonvention, der handler om, hvordan en besættelsesmagt skal opføre sig i et besat område.

I konventionen står der blandt andet: ”Besættelsesmagten må ikke deportere eller overflytte sin egen civilbefolkning ind i det besatte område. Den må heller ikke konfiskere den stedlige befolknings jord, men er forpligtet til at varetage den oprindelige befolknings ve og vel.”

Israel underskrev i sin tid den 4. Genvekonvention, men overholder den ikke.

Senest den 23. marts har vicekommisæren for FN's Menneskerettighedskommission udtalt, at ”krænkelser af menneskerettighederne på Vestbredden, herunder Østjerusalem, er både årsag og konsekvens af den militære besættelse og fortsatte vold i en bitter cyklisk proces med vidtrækkende konsekvenser for fred og sikkerhed i regionen.”

Set med internationale juridiske briller handler Israel således ulovligt inden for de grænser, det internationale samfund og Danmark har anerkendt (våbentilstandslinjen fra 1949).

Leif Vestergaard,Morbærvej 42B, Viby