Danske Regioner: Omkostning og gavn er nødt til at spille sammen ved dyr medicin

I Danske Regioner vil vi oprette et Medicinråd, der skal afveje merværdien af ny dyr medicin i forhold til eksisterende medicin. Formålet er at forhandle lavere priser, skriver Jens Stenbæk, næstformand i Danske Regioner

"Hverken vi eller FOA ser gerne, at det er de varme hænder, der må nedprioriteres. Derfor har vi modet til at kæmpe for lavere medicinpriser," skriver Jens Stenbæk. Modelfoto.
"Hverken vi eller FOA ser gerne, at det er de varme hænder, der må nedprioriteres. Derfor har vi modet til at kæmpe for lavere medicinpriser," skriver Jens Stenbæk. Modelfoto. .

I Danske Regioner vil vi oprette et medicinråd, der skal afveje merværdien af ny dyr medicin i forhold til eksisterende medicin. Formålet er at forhandle lavere priser. Vi mener, at der er god grund til at forhandle, særligt når det gælder voldsomt dyr medicin med mange bivirkninger og næsten ingen merværdi.

Karen Stæhr og Dennis Kristensen fra FOA spurgte i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad den 11. februar, om et velfærdssamfund kan holde til sådan en prioritering.

De to er selv inde på det centrale i deres indlæg, nemlig at ressourcerne allerede i dag prioriteres langt de fleste steder i vores samfund. Også i sygehusvæsenet, der har leveret en imponerende produktivitetsudvikling og fortsat presses for at få flere og flere patienter igennem på kortere tid.

FOA's ledelse erkender samtidig, at prisen på ny medicin er eksploderet.

Ikke desto mindre er holdningen i FOA, at vi ikke skal prioritere medicin - heller ikke selvom medicinens gavn er ringe og prisen er høj. For vi skal ikke gøre forskel på rig og fattig, lyder det.

Lad mig slå fast, at det heller ikke er Danske Regioners mål. Vi vil aldrig efterlade patienter uden en eller anden form for medicin, hvis patienterne har brug for det. Og vi vil kun kræve væsentligt lavere priser, når det gælder medicin med meget lille mereffekt og tilmed ofte mange bivirkninger i forhold den eksisterende medicin.

Prisforhandlingerne vil typisk betyde, at medicinen kommer patienterne til gavn med én måneds forsinkelse i forhold til i dag.

Medicin, der omvendt har helbredende eller stor effekt i forhold til allerede kendt medicin, vil derimod glide lettere igennem godkendelsesprocessen, fordi vi ganske enkelt anerkender medicinens gavn og dermed er villige til at betale en højere pris for den. Kort og logisk: stor virkning, høj pris - lille virkning, lavere pris.

I et presset sundhedsvæsen, der næppe får adgang til ubegrænsede midler i fremtiden, er vi ganske enkelt nødt til at forhandle medicinpriser og prioritere på alle områder.

Hverken vi eller FOA ser gerne, at det er de varme hænder, der må nedprioriteres. Derfor har vi modet til at kæmpe for lavere medicinpriser.

Jens Stenbæk (V) er næstformand i Danske Regioner