Ny tv-serie om danskernes tro viser hvor primitivt et medium tv egentlig er

Ved at sammenholde tv, radio og bog må det atter engang erkendes, hvor primitivt et medium tv egentlig er, skriver Lef Hjernøe om DRs nye serie om danskernes tro

Ny bog af professor Peter Lodberg har dannet forlæg for tilrettelæggelsen af tv-serien ”1000 års tro”. –
Ny bog af professor Peter Lodberg har dannet forlæg for tilrettelæggelsen af tv-serien ”1000 års tro”. – . Foto: Daniel Mikkelsen.

”1000 års tro" er en tv-serie på i alt seks afsnit, der sendes hver onsdag på kanal DR K. I denne uge er man kommet halvvejs igennem. Jeg hørte første gang om serien i P1’s gode program ”Religionsrapport” den 7. november.

Heraf fremgik det, at den bog, professor ved Aarhus Universitet Peter Lodberg netop har fået udgivet på Kristeligt Dagblads Forlag under titlen ”Danskernes tro gennem 1000 år”, har dannet forlæg for tilrettelæggelsen af tv-serien. Der er i begge tilfælde tale om en seksdelt disposition.

I radioen fortalte Peter Lodberg blandt andet om, hvordan han i mange forbindelser har taget direkte udgangspunkt i det landsdækkende, oprindeligt katolske, kirkebyggeris monumenter.

Det må jo altid huskes, at vi stadigvæk er under påvirkning af den 2000 år gamle pavekirkes indflydelse på Danmarks kirkearkitektur, kirkeudsmykning, de kirkelige råds hierarkiske mønstre og deres påvirkning af landets kultur, indretning og magtstrukturer.

Danskerne har været katolikker i lige så mange år, som de har været protestanter. De første fem hundrede år er i tv blevet præsenteret under overskrifterne ”Danernes store religionsskifte”, ”Med tro skal land bygges” og nu i denne uge: ”Kongens kamp mod kirken.”

Uge efter uge er udsendelserne blevet omtalt med denne ensartede, noget diskutable formulering: ”Historien om kristendommen i Danmark er en dramatisk fortælling om brutale magtkampe, folkeoprør og spirende demokrati fra vikingetiden og frem til i dag.”

Ved at sammenholde tv, radio og bog må det atter en gang erkendes, hvor primitivt et medium tv egentlig er. Peter Lodberg erkender åbent: ”At beskrive troens 1000 år i Danmark i seks korte kapitler er næsten på forhånd en uoverkommelig opgave.” Så beskeden er man ikke i tv.

Med kun alt for velkendte virkemidler: En vandrende programvært genfortæller genfortalte kirkehistoriske resuméer, tilsat klip af stærkt beskårne samtaler med eksperter. Dertil en fotogen iscenesættelse og lidt stemningsgivende underlægningsmusik.

Cecilie Nielsen gør det under de givne umulige betingelser så godt, som det vel kan forventes. Alligevel, når man onsdag aften lover, at hun ville undersøge, ”hvad der skete under Reformationen, da kong Christian III tog magten fra den katolske kirke og forandrede danskernes tro for altid”, så slår 30 minutter slet, slet ikke til.

Peter Lodbergs navn og bog er mærkværdigvis endnu ikke blevet nævnt. Ved at sammenholde de 30 minutter med hans tilsvarende cirka 35 bogsider kunne seerne ellers få et tiltrængt eksempel på, hvor utilstrækkelig en sendetid det betydningsfulde kapitel om Luther og Reformationen har fået i tv.

Peter Lodberg skriver på side 139: ”Reformationstiden er broget, og den inviterer til, at vi kritisk overvejer, hvad vi skal tage med af tankegods, og hvilke dele vi ikke længere kan bruge, når vi i dag skal varetage arven efter Reformationen.” Sådanne overvejelser savnedes i tv.8

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder.