Mediekommentar: Podcast med Matilde Kimer er kommet godt fra start

”Moskva-kontoret” leverer virkelig god radio og er et vigtigt supplement til den aktuelle nyhedsstrøm. En ny favorit-podcast, skriver Birgitte Stoklund Larsen

DR-programmet ”Moskva-kontoret” er kommet rigtig godt fra start, mener Birgitte Stoklund Larsen.
DR-programmet ”Moskva-kontoret” er kommet rigtig godt fra start, mener Birgitte Stoklund Larsen. . Foto: DR

”Moskva-kontoret” hedder DR’s nye ugentlige podcast, hvor journalisterne Morten Runge og Matilde Kimer har sat det virtuelle kontor op i Moskva. Det er ikke først og fremmest en nyhedspodcast, den handler også om hverdagsliv, kultur og historie, men nyhederne er det naturlige bagtæppe. ”Moskva-kontoret” kompenserer for, at Matilde Kimer er blevet smidt ud af Rusland og ikke de næste 10 år må rejse ind i landet, hvor hun indtil for ganske nylig var korrespondent for DR.

Runge og Kimer er altså ikke fysisk i Rusland, podcasten produceres i DR Byen, men trækker på det indgående kendskab til Rusland, som Kimer har opbygget gennem sine mange år i Moskva. Journalisterne ringer til selv de fjerneste afkroge af det store land, så selvom de er langt væk, virker det, som om de er tæt på.

DRs Ruslands- og Ukraine-korrespondent Matilde Kimer.
DRs Ruslands- og Ukraine-korrespondent Matilde Kimer. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

”Moskva-kontoret” er kommet rigtig godt fra start. Sagligheden er i top, kemien mellem Kimer og Runge er god, tonen let og alvorlig på samme tid.

Temaet for første episode var Wagner-gruppens hvervning af folk til ”Orkestret”, det private militære sikkerhedsfirma med aktiviteter over hele verden, som rekrutterer mænd uden særlige kvalifikationer – for eksempel blandt kriminelle i fængslerne med løfter om, at deres straf bliver annulleret.

I denne uges episode af "Moskva-kontoret" var der et kort svinkeærinde omkring den russisk-ortodokse kirke og patriark Kirill, der har velsignet våben på flyvebaserne og som i søndagens prædiken støttede Putins mobilisering og lovede, at ”alle synder vil blive vasket væk, hvis man dør som russisk soldat i Ukraine”. En interessant parallel form for hvidvask.

Ellers var temaet i denne uge, hvordan det er at bo i fjendeland. Russeren i Ukraine, der er med i episoden, er en ikke helt almindelig russer, men det eneste medlem af Dumaen, som i 2014 stemte imod annekteringen af Krim. Man håber, at der er blot et gran af sandhed i hans tale om et undergrundsnetværk og en bevægelse mod Putin, men man fornemmede, at Matilde Kimer ikke var overbevist. Ambitionen om også at finde en ukrainer i Rusland var ikke så let at løse: Ingen turde stille op – bortset fra en mand, der i sommer emigrerede til Canada, som fortalte om et stemningsskift fra drilleri til chikane af ukrainere i Rusland efter 2014.

Et tilbagevendende indslag er ”En by i Rusland”. I denne uge gik turen til Norilsk, en mineby nord for polarcirklen, grundlagt af Gulag-tvangsarbejdere i 1930’erne. De unge flytter væk, og tilflytterne er der kun nogle år for at arbejde i nikkelminerne. De har hverken brug for byens historie eller dens fremtid, som en mand i byen udtrykte det.

Han var mistrøstig også over dét politiske klima, som han betegnede som middelalderligt. Han havde ellers været vant til helt særlige livsbetingelser og polarnætter på flere måneder, hvor der kun er mørkt, mørkt, mørkt. Kimer havde mødt manden før og var trist over at høre modløsheden hos den ellers tidligere så ukuelige mand.

”Moskva-kontoret” leverer virkelig god radio, et vigtigt supplement til den aktuelle nyhedsstrøm. En ny favorit-podcast.

Birgitte Stoklund Larsen er sognepræst og teologisk konsulent.